Pere Sihtkapitali hakkab juhtima Lea Danilson-Järg (6)

BNS
Copy
Lea Danilson-Järg
Lea Danilson-Järg Foto: Mihkel Maripuu

Pere Sihtkapitali nõukogu otsusel asus neljapäevast sihtasutust juhtima rahvastikupoliitika ekspert ja endine justiitsminister Lea Danilson-Järg; eelnevalt sihtkapitali juhtinud Hillar Peterseni volitused juhatuse liikmena lõppesid 8. mail.

Sihtkapitali nõukogu esimees Katrin Kiisk ütles otsust kommenteerides, et kohe kui ilmnes vajadus sihtkapitalile uus juht leida, võeti nõukogu liikmete poolt jutuks Danilson-Järgi kandidatuur.

«Lea Danilson-Järg on sündimuse ja laiemalt rahvastikupoliitika teemaga aastaid tegelenud ning tunneb valdkonda väga hästi. Ta on tugev juhina ning hea avalikkuse ja ajakirjandusega suhtlemises. Nõukogu liikmetega toimunud kohtumisel pakkus ta mitmeid häid ideid, kuidas sihtkapitali tegevust edasi arendada ja seatud eesmärkide poole liikuda. Usun, et tema juhtimisel areneb sihtkapital tublisti edasi ning laiendab kandepinda ja mõju ühiskonnas,» rääkis Kiisk ning lisas, et Lea Danilson-Järg oli 2019. aastal lühikest aega sihtkapitali nõukogu liige, kuid taandus toona seoses tööle asumisega Siseministeeriumis.

Lea Danilson-Järgi sõnul tegeleb Pere Sihtkapital Eesti tuleviku seisukohast olulise teemaga ning tal on hea meel sellesse panustada. «Pere Sihtkapitali eesmärk on aidata kaasa Eesti rahvusriigi kestlikkusele, mille eelduseks on piisav järelkasv. Paraku on sündimus olnud juba mõnda aega liiga madal ning viimased aastad on toonud aina uusi negatiivseid rekordeid. Rahvastikupoliitika mõttekojana on Pere Sihtkapitalil täita oluline roll madala sündimuse põhjuste uurimisel ning lahenduste välja pakkumisel,» rääkis Danilson-Järg ning leiab, et lahendusi järjest enam ka oodatakse.

«Kuna madala sündimuse probleemist räägitakse üha enam, on oluline osa inimestest hakanud mõistma, et kui lapsi sünnib liiga vähe, ei ole Eesti riik ja rahvas jätkusuutlik. Soov, et olukord muutuks, on ühiskonnas kasvanud,» ütles Danilson-Järg.

Danilson-Järgi sõnul plaanib ta sihtasutuse juhina panna enam rõhku teavitustööle. «Varasematel aastatel on sihtkapital viinud läbi mitmeid huvitavaid ja vajalikke pereloomet ja sündimust käsitlevaid uuringud. Edaspidi pean vajalikuks pöörata rohkem tähelepanu just teavitustööle, et saadud tulemusi võetaks poliitika kujundamisel rohkem arvesse ning ka olukorrateadlikkus ühiskonnas kasvaks. Plaanis on kasutada erinevaid lähenemisi alates traditsioonilistest infomaterjalidest kuni noortepäraste ühismeedia võimalusteni välja,» selgitas Danilson-Järg.

Ta rõhutas, et peab vajalikuks jätkata küsitlusuuringute läbiviimist ka tulevikus. «Uuringud on kõige parem võimalus teada saada pereloome suundumustest ja probleemidest, et neile õigeaegselt ja asjakohaselt reageerida. Sihtkapitali juhtima asudes soovin ka varasemalt pooleli jäänud lasterikaste perede ja lastetuse uuringu üle vaadata ja esimesel võimalusel nendega edasi minna.»

Pere Sihtkapital on 2019. aastast tegutsev rahvastikupoliitika valdkonna mõttekoda Eestis, olles partneriks valitsusele, avalikule ja erasektorile ning laiemale üldsusele. Pere Sihtkapitali eesmärk on aidata kindlustada Eesti rahvastiku ja rahvusriigi kestlikkus. Eesmärk tugineb põhiseadusele, mille kohaselt peab riik tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles