VIDEO Kaitseministeerium andis ülevaate julgeolekuolukorrast

Postimees
Uuendatud 10. mai 2024, 13:25
Copy

Reedel andis kaitseministeeriumis toimuval pressikonverentsil viimastest julgeolekualastest arengutest ülevaate kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg.

Otseülekanne algas kell 12.

Kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg ütles, et lahingutegevus kogu rinde ulatuses jätkub. Põhitegevus on koondunud põhja- ja idaossa ehk Luhansk ja Donetski oblastitesse.

Vene Föderatsiooni relvajõud keskendub endiselt Avdijivka ja Bahmuti piirkonnale Tšassiv Jari asula lähistel, kus on ka teatud edu saavutatud. Sinna piirkonda on Vene Föderatsioon koondanud ligi 20 000 isikut, mis rindel tähendab viit motolaskurbrigaadi.

Vene Föderatsioon on jätkanud ka rünnakuid Prokovski linna suunas. «Tõenäoliselt on vaheeesmärgiks Vovtša jõejoon, selle hõivamine ja lõpuks siis Donetski oblasti piirjoonte hõivamine.»

Rinde lõunaosas jätkuvad lahingud möödunud suvel toimunud Ukraina läbimurdekatse piirkonnas. Püsib jätkuvalt Ukraina relvajõude loodud sillapea üle Dnepri jõe.

Põhja-Ukraina suunal on Vene Föderatsioon moodustanud väegrupi Sever ja koondanud aina enam üksusi, on täheldatud ka Vene õhudessantvägede viibimist seal piirkonnas, mis võib viidata aktiivsele ründetegevusele lähitulevikus.

«Hetkel nendest üksustest meie hinnangul ei piisa, et vallutada Harkiv või Sumõ linn, samas ei välista see antud suunalt korraldatavaid väiksemamahulisi rünnakuid või katseid asulaid siiski kontrolli alla saada,» ütles Kiviselg.

Kiviselg lisas, et selle saavutamiseks Vene Föderatsioon kasutab tõenäoliselt moraalset mõjutamist, püüdes süvendades ukrainalaste ja lääneriikide sõjaväsimust.

Vene Föderatsioon on jätkanud Ukrainasse suunatud kaugtule lööke nii piirialadel kui ka süvalööke Ukraina suuremate asulate ja energiataristu pihta.

On võimalik, et lähinädalatel Vene surve Ukraina põhjaoblastitele suureneb, mida kinnitab aka Vene Föderatsiooni tänaöine massiline rünnak piirkonnale.

Ukraina on omalt poolt jätkanud süsteemseid süvalööke, rünnates militaarobjekte Krimmis ja Venemaa territooriumil olevaid naftatööstusega seotud objekte.

Ants Kiviselg kommenteeris ka Kevadtormi.

Õhuvägi on teinud üleskutse, et eesti elanikud, kes näevad Eesti õhuruumis lendavaid vahendeid (kopterid, droonid, lennukid), annaksid sellest märku mobiilirakenduses «Ole Valmis!». Eriti oodatakse seda Pärnumaa, Läänemaa, Saaremaa ja Viljandimaa elanikelt. Eesmärk on tagada eesti elanike parem julgeolek ja et õhuvägi saaks harjutada õhupildi kokkupanekut, mis on toetatud ka tsiviilelanike poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles