Ööl vastu pühapäeva on taas virmalisi näha

BNS
Copy
Virmalised.
Virmalised. Foto: Simmo Saarmets

Sünoptik Kairo Kiitsaku kinnitusel häirib päikesetuul jätkuvalt Maa magnetvälja ning eeloleval ööl on jälle lootust virmalisi näha.

«Graafikud on jätkuvalt väga muljetavaldavad. Tugevad magnettormid jätkuvad,» kirjutab Kiitsak sotsiaalmeedias.

Ööl vastu laupäeva tabas Kiitsaku kinnitusel Maad äärmuslikult tugev, täpsemalt G5-tugevusega magnettorm. See on tugevaim magnettorm, mis on Maad tabanud alates 2003. aasta oktoobrist.

«Maa magnetväli on praegu väga rahutu – päikesetuul häirib magnetvälja, tekitades magnettorme ja virmalisi,» selgitab Kiitsak. «Käimas on 25. päikesetsükkel, mis on prognoositavalt jõudmas oma maksimumini hiljemalt 2025. aastaks, kui mitte varem. 25. päikesetsükkel algas 2019. aastal. Päikesetsükkel on ligi üksteist aastat kestev enam-vähem ühtlase rütmi järgi kulgev muutuste järgnevus Päikese aktiivsuses, mida hinnatakse päikeselaikude ehk päikeseplekkide hulga järgi Päikese pinnal.»

Kiitsak selgitab, et 6. mail põhjustas päikesepleki piirkond 3663 X4,5-tugevusega purske, mis on käesoleva päikesetsükli tugevuselt kolmas purse ja selle piirkonna seni põhjustatud tugevaim purse.

«Viimaste päevade jooksul on Päike väga aktiivne olnud, olles põhjustanud hulgaliselt M- ja X-klassi purskeid. Ajal, mil seda ülevaadet kirjutan, jõudis Päike juba järgmise X-klassi purske teele panna,» kirjutab Kiitsak ja täpsustab, et purske tugevus oli X2,25. «Praegu on kõige aktiivsemad päikeseplekkide piirkonnad 3668 ja 3664. Need on üsna komplekssed päikeseplekkide kogumid. Mitmed pursked on Maa-suunalised ja liiguvad juba meie poole. Lähipäevadel saab Maa magnetväli tavapärasest rahutum olema.»

Sünoptiku sõnul on oodata järjestikuseid magnettorme ning juba prognoosib NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ka tugevusi G2 kuni G3, kusjuures G2 on mõõdukas ja G3 juba tugev. Aga on võimalus ka äärmuslikult tugevamaks ehk G4-klassi magnettormis.

«Samal ajal kui Päikeselt eraldunud laetud osakeste vood Maa suunas liiguvad, põhjustab Päike üha uusi suuri purskeid. Virmaliste nägemiseks muutuvad aga tingimused meil raskemaks, sest päevad pikenevad ja pimedat aega jääb öösiti üha vähemaks, ent veel on võimalik neid kohata,» kirjutab Kiitsak. «Ootame huviga, kuidas Maa magnetväli lähipäevil reageerima hakkab nendele päikesepursetele. Magnettormid võivad mõjutada elektromagnetlainete levikut, seega häirida kommunikatsiooni-, radari-, navigatsiooni- ja muid süsteeme.»

Päikesepursetel saab silma peal hoida leheküljel www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-flares.html.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles