Taust Paradiisi asemele pood ja parkla

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Õndsas teadmatuses elavad vesilikud on praegu hõivatud pulmapeoga.
Õndsas teadmatuses elavad vesilikud on praegu hõivatud pulmapeoga. Foto: Tairo Lutter

Eesti on võtnud kohustuse taastada suures ulatuses hävitatud rabasid, samas läheb Lasnamäel ehituse alla tubli tükk sellest, mis Tallinna liigirikastest looduslikest rabadest veel alles oli.

Kui ma neli aastakümmet tagasi Lasnamäele kolisin, seiklesime oma klassi poistega sageli toonase 56. keskkooli juures Tondirabas. See märgala tundus toona nii suur ja suur ta oligi – kilomeetreid lai, täis kaski, mände, pohlapõõsaid ning turbavaalude vahelisi tiike, kus elutsesid kummalised sõrmepikkused «lohed»: salamanderlaste sugukonda kuuluvad tähnikvesilikud.

See kõik on nüüd peaaegu täielikult kadunud, kuid asemele on tulnud progress: laod ja poed, poed ja laod. Ent vähemasti ühes kohas peavad sajad ja võib-olla tuhandedki vesilikud tänavu kevadel veel pulmi: ilmselt paekivi pealmiste kihtide põhjaveest kosutust saavas selgeveelises tiigis üsnagi Tallinki tennisehalli taga. On eksperte, kes on hinnanud just seda piirkonda Tallinna suurimaks vesilike elupaigaks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles