Soodla harjutusvälja lähielanike elu häiring jääb hüvitamata

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Riigi eriplaneering näeb muu hulgas ette Soodla harjutusväljale ehitusõiguse ja hoonestusala. Hoonestuse lõplikud asukohad ja ulatus on veel selgumisel. Pildil oleva avaliku ligipääsuta Soodla veehoidla lõunakallas on plaanis harjutusvälja piirist osaliselt välja jätta.
Riigi eriplaneering näeb muu hulgas ette Soodla harjutusväljale ehitusõiguse ja hoonestusala. Hoonestuse lõplikud asukohad ja ulatus on veel selgumisel. Pildil oleva avaliku ligipääsuta Soodla veehoidla lõunakallas on plaanis harjutusvälja piirist osaliselt välja jätta. Foto: Sander Ilvest

Pärast seda, kui kaitseminister Hanno Pevkur saatis aprilli teises pooles kooskõlastusringile määruse, millega Nursipalu harjutusvälja lähielanikele terendab suvest võimalus saada kaitseväe paugutamiste vastu leevendust poole miljoni suurusest rahaeraldisest, on Harjumaa idaservas Soodla harjutusvälja ümbruses elavail inimestel tekkinud küsimus, miks neile ei anna riik elukvaliteedi häiringu hüvitamiseks sentigi.

Kaitseväe õppuste valju mõju said Kuusalu ja Anija valla territooriumil laiuva Soodla polügooni vahetus läheduses elavad inimesed tunda möödunud kuu keskel, kui kaitsevägi tegi ühel päeval liikursuurtükkidest K9 kokku 140 lasku. Müramõõtja registreeris harjutusvälja piiri taga talu hoovil rohkem kui 120-detsibellise näidu, mis on võrreldav rokk-kontserdi helitugevusega.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Andra Nõlvak ütles, et riigi makstav ühekordne toetus on mõeldud vaid Nursipalu harjutusvälja lähielanikele. «Põhjus on selles, et valitsus otsustas sealset harjutusvälja laiendada julgeoleku kaalutlustel kiirendatud korras, milleks seadus lubab kasutada riigikaitselist erandit,» selgitas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles