Everesti vallutanud Kaspar Eevald: tundsin kogu aeg, et surm käib mu kandadel

Anu Viita-Neuhaus
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
21.05.2024 kell 2.35 vallutas Eesti ekstreemsportlane ja mägironija Kaspar Eevald kaheksanda eestlasena maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tipu.
21.05.2024 kell 2.35 vallutas Eesti ekstreemsportlane ja mägironija Kaspar Eevald kaheksanda eestlasena maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tipu. Foto: Erakogu

«Selline sürr kogemus on. Praegu on tuim olla,» ütleb Kaspar Eevald, kes vallutas kaheksanda eestlasena teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi kell 2.35 maailma kõrgeima mäe, Mount Everesti tipu. 8848 meetri kõrgusel lehvib sinimustvalge lipp ja helgib kastanimuna mõõtu kristall.

Nepaali pealinnas Kathmandus oli eile palav päev. Kaspar on naasnud baaslaagrist linna ja aklimatiseerub. Ekspeditsioon on läbi ja pärastlõunal sööb ta kohalikus söögikohas pitsat. Rohke singi, juustu ja ananassiga. 

«Kõigepealt pesin mägede mustuse maha ja ajasin habeme ära. Olin väga metsistunud,» sõnab ta muiates. Mount Everestile ronides tundiski ta kahe kuu vältel kõige rohkem puudust lihtsatest, aga elulistest asjadest – maitsvast söögist ja normaalsest tualetist. «Kõrguses kaob söögiisu ja mägitoitu ei suuda lihtsalt mingil ajal enam süüa,» sõnab Kaspar, taustaks Aasia melu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles