GPS-seade nurjas renditud laaduri varguse lavastuse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümmekond päeva pärast laaduri vargust sõitis firma rendimüügijuht Andrus Danilov pool aastat tagasi soetatud ja 450 000 krooni maksva masinaga eile taas ettevõtte õuele.
Kümmekond päeva pärast laaduri vargust sõitis firma rendimüügijuht Andrus Danilov pool aastat tagasi soetatud ja 450 000 krooni maksva masinaga eile taas ettevõtte õuele. Foto: Mihkel Maripuu

Tavaline GPS-seade aitas vahele võtta kelmi, kes toimetas renditud ehitusmasina kiirelt Soome, kus see müüdi kohalikule talunikule.






30. jaanuaril Rae vallas Peetri külas asuvast ehitusmasinate rendiga tegelevast Remarksa Nordic ASist laaduri rentinud Jaan Mõsaku kuriteos kahtlustatavaks kuulutamise asjaolud on igati erakordsed.



Algus oli selles loos pealtnäha täiesti tavaline. Tapal asutatud CitySpirit OÜ juhatusse kuuluv Mõsak rentis laaduri 1400-kroonise päevatasuga kolmeks päevaks.



Mees väitis: tal on laadurit vaja selleks, et ajada Tallinnas Pärnu maanteel asuva korter­elamu krundil laiali killustikku. Kuna Mõsaku ega tema ettevõtte kohta polnud ühtegi avalikest infokanalitest saadavat ohumärki, ei osanud rentija midagi halba karta.



Mängisid kelmiga kaasa


Suur oli aga 450 000 krooni väärt laaduri nädalavahetuseks rendile andnud omanike üllatus, kui nad esmaspäeva hommikul tööle tulles GPS-seadmega varustatud masina asupaika kontrollisid ja avastasid, et Järve Selveri naabruse asemel on see hoopis Kesk-Soomes.



GPS-seadme salvestatud andmetelt oli näha, et laadur oli juba rendileandmise esimestel tundidel sõidutatud ehitusobjektilt Tallinna sadamasse, kust see lõunase laevaga üle lahe põhjanaabrite juurde Helsingisse reisis.



Helsingi sadamast oli laadur liikunud maanteed mööda ligi nelisada kilomeetrit põhja poole Kesk-Soome. Selle asemel et hakata rendilevõtjat Jaan Mõsakut kohe varguses süüdistama, helistas Remarksa Nordicu rendimüügijuht Andrus Danilov mehele ja uuris, kus laadur on.



«Mees väitis, et oli nädalavahetuse läbi sellega killustikku tõstnud ja pühapäeval oli laadur varastatud,» ütles Danilov.



Danilovi sõnul otsustas ta kelmiga kaasa mängida ja käskis mehel seepeale politseisse kuriteoavalduse esitada. See tehtud, tuli Mõsak päev hiljem pahaaimamatult rendifirmasse ja kirjutas sealgi omapoolse seletuskirja.



Tagatipuks lubas Mõsak firma juhtidel endast isegi foto teha. «Passikoopia fotol oli ta täiesti kiilakas, nüüd on aga peas normaalsed juuksed. Ütlesin, et meil on värskemat fotot vaja,» rääkis meest pildistanud Danilov.



Mõsak ei osanud tol hetkel aimatagi, et tegelikult oli Põhja politseis tema tegevuse asjus algatatud kriminaalasi. Ning et ohvri asemel oli temast saanud kuriteo peamine kahtlusalune.



Samal ajal olid käed tegevust täis Soome politseil, sest laadurile paigaldatud GPS-seade andis endast märku kohe, kui aparaat lageda taeva alla toodi. GPSi andmete põhjal hakkas laadur mööda maanteed treileril liikuma 50–60-kilomeetrise tunnikiirusega.



Soome politseinikud pidasid laadurit vedanud Soome riigi palgal oleva taluniku kinni. Too väitis korravalvuritele, et oli masina eestlastelt  soodsalt ostnud. Kuna masin oli Eestis varastatuks kuulutatud, läks laadur siiski arestimisele.



Võtmetest tehti koopiad


Seda, et laadurit algusest peale varastada kavatseti, tõestab Danilovi sõnul ka tõik, et masina võtmetest oli Soome viimise eel tehtud dublikaatvõtmed. See võimaldas rentnikul hiljem originaalvõtmeid üle andes jätta endast politseis mulje kui varguse ohvrist. Lisaks oli laadurilt rebitud maha omanikfirma kleepsud ja maha kruvitud registreerimisnumber.



«Kopast on näha, et sellega on Soomes juba jõutud ka sõnnikut tõsta,» naeris eile varastatud laaduril sadamas vastas käinud Danilov.



Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel on Jaan Mõsak kuulutatud esialgu kuriteos kahtlustatavaks seoses valeütluste andmisega. Siiani vabaduses viibivalt Mõsakult Postimehel eile kommentaari saada ei õnnestunud, sest mehe mobiiltelefon oli välja lülitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles