Abilinnapea palus riigil Mustpeade maja tagastamata jätta

Postimees
Copy
Külalised Tallinnas Mustpeade majas.
Külalised Tallinnas Mustpeade majas. Foto: Elmo Riig

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja (SDE) sõnas vastuses rahandusminister Mart Võrklaeva (RE) arupärimisele, et Tallinna vanalinnas asuv Mustpeade maja tuleks Mustpeade vennaskonnale tagastamata jätta.

Aprilli alguses saatis rahandusminister Tallinna linnavalitsusele kirja, milles palus muuhulgas selgitada, kas ja mis põhjusel on Mustpeade maja linnale kultuurialase tegevuse korraldamiseks vajalik ning et kas sealne tegevus oleks võimalik üle viia ka mujale. 

Neljapäeval vastas abilinnapea Oja, et Mustpeade maja on kujundatud Tallinna muusikamajaks, kus tegutsevad mitmed muusikakollektiivid ning kus korraldatakse kontserte ja festivale. Lisaks toimub majas konverentse ja koolitusi, pidulikke vastuvõtte ja tseremooniaid.

Ta tõi välja, et aastas toimub maja Valges saalis ja Olavi saalis ligikaudu 200 üritust ning et eelmisel aastal korraldati Mustpeade majas mitu rahvusvahelist festivali.

Kõnekas on Oja sõnul seegi, et 2012. aastal kogus Tallinna Kultuuriväärtuste amet Mustpeade maja tagastamata jätmise toetuseks 106 129 allkirja.

«Linn on juba aastakümneid kasutanud Mustpeade maja kompleksi avalike ülesannete täitmiseks, st mitmekülgseks kultuuritegevuseks. Linnavolikogu on järjepidevalt olnud seisukohal, et Mustpeade maja on oluline kultuuriobjekt,» kirjutas Oja.

Tema sõnul ohustab tagastamine isikule, kes ei ole kunagi kultuuriasutust pidanud ning kellel puudub vastav kogemus ja meeskond, selgelt kultuuriasutuse tegevuse jätkumist ning ta lisas, et maja vajab säilimiseks ja kasutuse tagamiseks suuremahulisi investeeringuid. 

«Palume lahendada taotluse, mille Tallinna linn esitas Vabariigi Valitsusele juba 2006. aastal, ja jätta Tallinna linna kasutuses olev Mustpeade maja kompleks Mustpeade vennaskonnale tagastamata. Tõepoolest on viimaste tagastamisvaidlust puudutavate otsuste tegemisest möödunud juba väga palju aega, kuid Mustpeade maja tähendus ja roll Tallinna kultuurielus ei ole vahepeal kadunud ega kahanenud,» lisas abilinnapea. 

Tagasi üles