Järgmisel nädalal külastab Tallinna kuus kruiisilaeva

BNS
Copy
Kruiisilaevad Tallinna Vanasadama kruiisiterminalis. Pilt on illustreeriv.
Kruiisilaevad Tallinna Vanasadama kruiisiterminalis. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Eeloleval nädalal väisab Tallinna Vanasadamat kuus kruiisilaeva.

Veel enne seda, kui pühapäeval saabunud Clio on lahkunud, jõuab esmaspäeva varasel pärastlõunal Vanasadamasse 144 meetrit pikk luksuskruiiser Hamburg. Laev viibib 12-päevasel reisil, mis algas juba sel kolmapäeval Hamburgist ja lõpeb Kielis. Õhtul võtab Bahama lipu all seilav alus kursi Helsingile ning külastab tagasiteel veel Ahvenamaad, Stockholmi, Gotlandi, Bornholmi ja Kopenhaagenit. Rohkem Hamburg sel aastal Eestit ei väisa.

Teisena jõuab teisipäeval Riiast kohale 252 meetrit pikk Aidadiva, mis võtab õhtul kursi Helsingile. Itaalia lipu all seilav alus viibib nädalasel ringreisil alguse ja lõpuga Rostockis. Uuesti näeb Aidadivat Tallinna Vanasadamas 10. juulil. Kokku külastab 315 miljoni euro eest ehitatud laev sel kruiisihooajal Eestit kuuel korral.

Neljapäeval saabub Helsingist tagasi esmaspäeval lahkunud 100 meetrit pikk Clio, mis jääb Vanasadamasse järgmise päevani ja võtab alles reede pärastlõunal kursi Riiale. Malta lipu all seilav Clio külastab Eestit sel kruiisihooajal kokku kaheksa korda ja naaseb Vanasadamasse juuli esimeses pooles.

Reedel on Vanasadamasse oodata Zuiderdami ja Celebrity Silhoutte'i.

Neist kahest esimesena jõuab Rostockist kohale Hollandi lipu all seilav 285 meetri pikkune Zuiderdam. Kopenhaagenist saabunud alus võtab hilisõhtul kursi Helsingile. Laev viibib kahenädalasel ringreisil alguse ja lõpuga Ijmuidenis. Pärast Tallinna külastab laev sel merereisil lisaks Helsingile veel Stockholmi, Gotlandi, Bornholmi, Kieli ja Kopenhaagenit. Rohkem Zuiderdam sel aastal Eestisse ei tule. Esimene zuider-prefiksiga alus lasti vette aastal 1912 ja selleks oli kaubalaev Zuiderdijk. Kaubalaevadel on veel tänapäevalgi kasutuses järelliide -dijk või -dyk, samas kui reisilaevadel on selleks -dam.

2019. aasta 9. juunil hilines Zuiderdam Kielist väljumisega, kuna kliimaaktivistide rühmitus Smash Cruiseshit blokeeris väikeste paatidega meresadama. Portaali cruise1st.co.uk andmetel põletab tavaline kruiisilaev päevas umbes 140–150 tonni kütust, kulutades iga meremiili kohta 110–190 liitrit.

Reede ennelõunal jääb Vanasadama kai äärde Malta lipu all seilav Celebrity Silhouette, mis viibib kahenädalasel ringreisil alguse ja lõpuga Rotterdamis. Gotlandilt saabunud laev võtab pärast Tallinna väisamist kursi Stockholmile. Tagasiteel külastab Celebrity Silhouette veel ka Kopenhaagenit. Uuesti on laeva oodata Tallinna Vanasadamasse juuli esimeses pooles.

Nädala viimase laevana saabub pühapäeval Malta lipu all sõitev 306 meetrit pikk Celebrity Apex, mis viibib 12-päevasel ringreisil alguse ja lõpuga Southamptonis. Eestisse tuleb laev Helsingist ja suundub edasi Stockholmi. Laeva ristiema on juuraharidusega USA demokraat, India juurtega Reshma Saujani, kes on naisi IT-sektorisse integreeriva MTÜ Girls Who Code asutaja.

Tagasi üles