Salme muinaslaev varjas kulliluid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamised Salmel.
Väljakaevamised Salmel. Foto: Liis Treimann

Lisaks seitsme mehe jäänuste leidmisele oli möödunud sügisel Salmel maapõuest avastatud muinaslaevas ka hulgaliselt looma-, aga ka raud- ja kanakulliluid.

«Kui mujal maailmas on paadi- ja laevamatuste juurest sageli avastatud ka hobuste ja koerte luid, siis Salmel nende liikide jäänused puuduvad,» lausus Salme muinaslaevast leitud loomaluude analüüsi tegev Liina Maldre Tallinna ülikoolist Meie Maale.

Tema sõnul kuulusid Salme muinaslaeva loomaluud veistele, lammastele, kitsedele ja sigadele. Leiti ka kahe linnu - kanakulli ja raudkulli luid.

Maldre sõnul ei olnud laeva pandud mitte terved loomad, vaid lihakehad. «Mitmetel luudel on näha raie- ja lõikejälgi, seega tundub, et enne laeva panemist on lihakehad tükeldatud,» viitas Maldre.

Kullid on samuti ilma peata, puuduvad ka kaelalülid; jalgade luud, sealhulgas küüniseluud, on olemas. «Mingeid muid lõikejälgi kullide luudel ei täheldatud, küll oli neil aga märgata haiguslikke muutusi - kanakullil paranenud luumurd ja raudkulli luudel mingid patoloogilised muutused, mille täpsem põhjus on esialgu veel välja selgitamata,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles