Tallinna Raekoja platsil avati taas suvepark

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Raekoja platsi suvepark.
Raekoja platsi suvepark. Foto: Postimees

Tallinna Raekoja platsile rajati taas ajutine suvepark, mille taimekastides kasvab sel hooajal 38 taimeliiki.

Tegemist on mitmerindelise ja liigiliselt rikkaliku kooslusega, mille seas on lehtpuid- ja põõsaid, nagu näiteks toompihlakat, paju ja erinevat liiki kibuvitsa- ja hortensiapõõsaid. Parki ehivad veel mitut sorti püsikud, nende seas kortsleht, tõnnike, pune ja kolme liiki münditaimed. Maha on saanud ka üheaastased taimed – raudürt, päevakübar ja harilik kosmos.

Istikutel läheb aega juuli kuni augustini, et sirguda selliseks, nagu oleme neid harjunud nägema, selgitas kesklinna vanem Sander Andla. «Hoolitseme taimede eest terve suve vältel, ilu ja lopsakus tuleb tasapisi. Kui park sügisel platsilt ära liigutatakse, istutatakse taimed omakorda linna haljasaladele ja parkidesse, kus need saavad püsivalt edasi sirguda ja linnapilti rohelisemaks muuta,» ütles linnaosavanem.

Pargi autorid on Tallinna Strateegiakeskuse ruumiloome osakonna arhitekt-linnaplaneerija Ann Kristiin Entson ja maastikukujundaja Hannes Aava. Sel aastal läbis suvepark ka väikse uuenduskuuri.

«Vastavalt kasutajate ja suurürituste korraldajate tagasisidele on muudetud moodulite paigutust, et inimesed mahuksid suveparki paremini ära. Samuti on praegu platsile paigutatud korvtoolide asemele tellitud uued, kuna mullused ei olnud nii vastupidavad, kui loodetud sai,» rääkis Entson.

Suvepargis toimub ka nii mõnigi sel reedel algavate vanalinnapäevade üritus. «On hea meel, et park just selleks ajaks valmis sai. Vanalinna päevade raames saab Raekoja platsil näha nii Ungari tänavaetendust, vaatemängulist nukuteatrit, pinevat luulevõistlust kui ka tänavatantsu etteasteid,» ütles Andla.

Raekoja platsi ajutine park jääb avatuks septembri lõpuni.

Mullu suvel ja sügisel viis Stockholmi keskkonnainstituut (SEI) Tallinn Raekoja platsi kasutamise kohta läbi ka uuringu, mis näitas, et park täitis eesmärgi elavdada vanalinna ja luua tarbimisvaba ruum. Nii kohalike kui ka turistide tagasiside oli positiivne ja parki oodati tagasi. Kasutajate jaoks muutis park Raekoja platsi suvel selliseks ajaveetmis- ja kogunemiskohaks, kus on hea aeg maha võtta ja rahulikult olla. Raekoja platsi ajutine park oli ka Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia nominent.

Raekoja platsi ajutine park loodi mullu Tallinna Euroopa rohelise pealinna projekti «Rohejälg» raames. Projekt koondab enda alla tegevusi, mille eesmärk on parandada rohealade kvaliteeti, tuua linna uut haljastust, toetada linnasiseste rohevõrgustike kujunemist ning katsetada uudseid linnaruumilisi lahendusi.

Projekti raames on kavas Tatari ja Uus-Tatari tänavate ristumiskoha kõrvale rajada haljasalaga ajutine taskupark. Kuna alal paikneb rohkelt maa-aluseid trasse, paigutub pargis kõik täpselt trasside kaitsevöönditest vabaks jäävale maatükile. Kommunikatsioonide maa-alune paigutus on maapinnal ka tähistatud. Selle järgi nimetatakse haljasala trassipargiks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles