Mida teha, et tartlased hakkaksid Tallinna lendama?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Jaanson.
Karin Jaanson. Foto: Pm

Karin Jaanson
Haridus- ja teadusministeeriumi nõunik

Kui meenutada 2006. aastal tehtud tasuvusuuringut, siis seal seisis, et Tartu potentsiaalsed sihtkohad oleksid Helsingi ja Stockholm ning seejärel Riia. Helsingi ja Stockholm pakuvad edasilendudeks märksa rohkem võimalusi.

Tallinna lendamisele pakub konkurentsi maanteetransport, tasuvusuuring ei näinud seda üldse lennuliini sihtkohana. Seepärast pole päris õige ühepoolselt öelda: tartlased, hakake lendama valel ajal ja valesse kohta.
Märtsis tulin lennukiga Tartusse Viinist ja aprilli alguses Pariisist. Viiniga oli mul ebameeldiv kogemus, Tallinna–Tartu lennuk hilines üle pooleteise tunni. Autoga oleksin Tartusse jõudnud rutem või vähemalt samal ajal.

Tallinna olen läinud bussiga, sest mu lennud on väljunud alles pärastlõunal. See aeg, et hakataks sõitma lennukiga Tallinna edasilennu plaanita, pole veel kätte jõudnud. Praegune väljumisaeg on selleks ka liiga varajane.

Ma ei taha öelda nii teravalt, et Tartu–Tallinna liin on lootusetu või mõttetu. On inimesi, kellele hilisõhtune lend Tallinnast on hea, sest nii hilise saabumise puhul jääkski valida, kas tulla Tartusse autoga või jääda ööseks Tallinna. Ka hommikune Tartust Tallinna lendamise aeg pole kõige halvem.

Hiljuti kuulsin Tartu professorilt, kuidas tema tuttav professor imestas: kas tõesti käivad Tartust lennukid. Mu Viini reisil pakkus reisifirma kohe, et saaksin öise lennuga Tartusse. Aga Pariisi puhul lõppes pakkumine Tallinnaga. Reisifirma polnud mõelnudki pakkuda mulle Tallinna–Tartu lendu. Nii et turundamises on arenguruumi.

Ka võiks küsida reisijailt, milliseid muudatusi võiks teha liinide korralduses. Kuna lennuühendust Tartust on ikkagi vaja, peaks ka riik püüdma seda toetada. On vaja kõikide ühist pingutust, Tartu lennuliikluse arendamise eest tuleb seista. See on oluline kogu Lõuna-Eestile.

Kadunud Tiiu Sillal oli hea idee korraldada peredele õhtusi lende Tallinnast Tartusse, kus nad saavad veeta päeva Ahhaas ja sõita sobival ajal bussiga tagasi. Eeskätt oleks see lennuelamuse pakkumine väikestele lastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles