Martin Helme oma isa vastu esitatud süüdistustest: masendav laim (63)

Postimees
Uuendatud 10. juuni 2024, 17:22
Copy
EKRE valimispidu 2024.
EKRE valimispidu 2024. Foto: Tairo Lutter

EKRE esimees Martin Helme lükkab ümber väited, nagu öelnuks tema isa Mart Helme EKRE koosolekul, et Venemaa peab Ukrainas püha sõda, mida ta toetab. Ta nentis, et Mart Helme refereeris kõigest patriarh Kirilli sõnavõttu.

«Küll on kurb vaadata, mis võteteni on senised head erakonnakaaslased langenud. Henn Põlluaas ütleb kindlas kõneviisis, et Mart Helme olevat juhatuse koosolekul kiitnud Putini püha sõda Ukrainas. Masendav laim,» kirjutas Helme ühismeedias, täpsustades, et tegemist oli fraktsiooni koosolekuga, mitte juhatuse omaga.

«Teiseks, Mart ütles selge sõnaga, et kuna näha on, et enamik inimesi pole Kirilli algse sõnavõtuga kursis, tema aga luges avalduse läbi, siis ta refereerib seda fraktsioonikaaslastele. Ta jutustas ümber, mis oli originaaltekst. Kui keegi väidab, et ta ei saanud aru, et see ei ole mitte Mardi enda seisukoht, vaid tema ümberjutustus Kirilli avaldusest, siis peab ta olema kas päris juhm või üdini valelik ja pahatahtlik.»

«Kuidas on võimalik end seni konservatiiviks nimetanud inimestel langeda nii madalale, et hakata SALKi kombel vehkima Kremli kaardiga omaenda erakonnakaaslaste vastu, teades samas väga hästi, et see ei vasta lihtsalt tõele?» küsis Martin Helme.

«Peab ju olema arusaadav, et sellise ülimalt laetud ideoloogilise vale suurde levisse panek ei kahjusta mitte ainult erakonnakaaslast, vaid tervet erakonda!»

Helme sõnul on tegemist mustriga. «Meil polegi enam võimalik erakonna juhatuses või fraktsioonis asju arutada või vaielda, ilma et see viidaks erakonda soinistada tahtvate isikute poolt põhjalikult väärastatud võtmes peavoolu liberaalsesse meediasse, kus seda mõnuga kasutatakse EKRE tampimiseks.»

«See, mida nii-öelda demokraatia toojad omaenda erakonnale praegu teevad, on lihtsalt kurb ja masendav.»

Jaak Madison kordas aga Martin Helme postituse all, et mäletab väga selgelt mais toimunud juhatuse koosolekut, kus muude päevakorrapunktide juures tuli arutusele teema, et Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik Eestis avaldas soovi kohtuda erakonna juhatuse või fraktsiooniga. «Toimus arutelu ja jäi seisukoht, et see teema tuleb uuesti üles peale valimisi 9. juunil.»

«Seejärel aga võttis sõna erakonna aseesimees Mart, kes umbkaudselt ütles nõnda: «Nagu on patriarh Kirill öelnud, et Venemaa peab püha sõda Ukrainas kristliku maailma eest. Ja mina olen nõus sellega!» Hetkel sõna-sõnalt ei tsiteeri, kuid nõnda selliselt ta ütles. Kahjuks,» kommenteeris Madison.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles