Peapiiskop Viilma Istanbulis: kinnitasime metropoliit Stefanusega, et Eesti kristlaste peamiseks sooviks on seista rahu ja üksmeele eest

Postimees
Copy
EELK peapiiskop, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Urmas Viilma on visiidil Istanbulis.
EELK peapiiskop, Eesti Kirikute Nõukogu esimees Urmas Viilma on visiidil Istanbulis. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Kirikute Nõukogu president, Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma on visiidil koos Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EÕAK) metropoliidi Stefanusega Konstantinoopoli Oikumeenilise Patriarhaadi keskuses, et kohtuda oikumeenilise patriarhi Bartolomeusiga tema residentsis Fanari kloostris Istanbulis.

Viilma edastas sotsiaalmeedias, et reede õhtul ja laupäeva keskpäeval toimus kohtumine patriarhi erivoliniku Halkedoni metropoliidi Emmanueliga (Adamakis), kellega arutati oikumeenilise koostöö tähenduse üle Euroopas ja kogu maailmas ning meenutati omavahelist kohtumist 2017. aastal, mil metropoliit Emmanuel külastas Euroopa Kirikute Konverentsi presidendina ka Eestit.

«Laupäeval oli mul võimalus külastada Konstantinoopoli, tänase nimega Istanbuli, olulisemaid kristlikke pühapaiku. Olin nii 4. sajandil ehitamist alustatud Chora kirikus, mis mõne aasta eest taas Türgi presidendi initsiatiivil Kariye mošeeks muudeti, nagu ka Hagia Sophia katedraalis, mis on samuti nüüd mošeena kasutusel, varem käinud,» ütles Viilma, lisades, et avastus oli tema jaoks Blachernae Jumalaema kirik, mis esialgsel kujul rajati juba 4. sajandil keisri palee vahetusse lähedusse ning on seotud mitme neitsi Maarjaga seostatud imega. «Tänases kirikus on ka tervendava veega allikas, mille vett palverändurid saavad endale kaasa ammutada,» ütles ta.

Viilma sõnas, et meeldejääv oli ka pühapäeval Fanari kloostri varakambri külastus. Varakambris hoitakse patriarhaadi kõige pühamaid ja väärtuslikumaid esemeid, mis suures enamikus on erinevatel aegadel patriarhidele annetatud. «Tutvusin ka Fanari kloostri raamatukogu 12. sajandist pärit haruldustega. Vanimad raamatukogus ja arhiivis hoitavad ürikud pärinevad isegi 9. sajandist.»

Eesti kirikute nõukogu president osales pühapäeval Fanari kloostri Püha Jüri katedraalis liturgial, millel teenisid lisaks temale EAÕK metropoliit Stefanus ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus. «Liturgiale järgnes ühine lõunasöök, mille pakkus patriarh kõigile tänase päeva külalistele ja täna-homme toimuval sinodil osalevatele piiskoppidele. Lõuna järel kohtusime koos metropoliit Stefanusega eraviisiliselt patriarh Bartolomeusiga. Tänasin oikumeenilist patriarhi eelmise aasta kahe visiidi eest,» kirjutas Viilma. 

Patriarh külastas Eestit mullu juunis Euroopa Kirikute Konverentsi üldkogul ja septembris oli kirikupea põhjalikul visiidil Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku autonoomia 100. aastapäeva märkimiseks. Septembrikuise visiidi lõpetusena toimus eelmisel aastal Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus ka oikumeeniline palvus, kus Viilma tervitas patriarh Bartolomeusi Eesti Kirikute Nõukogu presidendina.

«Arutasime patriarhi ja metropoliidiga Fanaris ka võimaluste üle, kuidas lahendada Eesti õigeusklike jaoks keerulist olukorda, mis on põhjustatud Vene Õigeusu Kiriku patriarh Kirilli väljaütlemiste ja toetusega Ukraina sõjale ning Kremli imperialistlikele ideedele, mis omakorda on meie valitsuse poolt hinnatud julgeolekuohuks Eesti iseseisvusele ja omariiklusele,» lausus Viilma. Ta lisas: «Kinnitasime metropoliit Stefanusega, et Eesti kõigi kristlaste peamiseks sooviks ja taotluseks on seista rahu ja üksmeele eest ning selle nimel ka tegutseda.»

Viilma kirjutas, et oikumeeniline patriarh Bartolomeus meenutas oma visiiti Eestisse ja tänas omalt poolt eeskuju vääriva oikumeenilise koostöö eest Eesti kirikute vahel ning kinnitas üle koostöö jätkamise vajadust ka olukorras, mis on Eesti ühiskonna, sealhulgas kristlaste jaoks keeruline. «Patriarh palus meil võtta Eestisse kaasa kindel sõnum tema toetusest Eesti rahvale ja lubas jätkuvalt palvetada sõja lõppemise ja rahu saavutamise pärast Ukrainas.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles