Oleg Solodov – tundmatu oligarh

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Solodov on loonud Balti riikides tegutseva venekeelse meediaimpeeriumi, mille väljaanded-kanalid esindavad Eestis ja Lätis tihedalt Venemaaga seotud erakondade huve.
Nii Eesti Keskerakond kui ka Läti Koosmeele Keskus on sõlminud koostööleppe Venemaa võimuparteiga Ühtne Venemaa.
Oleg Solodov on loonud Balti riikides tegutseva venekeelse meediaimpeeriumi, mille väljaanded-kanalid esindavad Eestis ja Lätis tihedalt Venemaaga seotud erakondade huve. Nii Eesti Keskerakond kui ka Läti Koosmeele Keskus on sõlminud koostööleppe Venemaa võimuparteiga Ühtne Venemaa. Foto: Raitis Plauks

1990ndatel jälitasid teda rahulolematud deposiitorid ja Läti prokuratuur ning asi läks isegi niikaugele, et mees oli sunnitud Lätist lahkuma. Ometi ta tuli tagasi ja lõi meediaimpeeriumi, mille vaatajas- ja lugejaskond ulatub kolmes Balti riigis miljonite inimesteni. Riia ja Tallinna linnapea võivad teda tänada toetuse eest. Saage tuttavaks: Oleg Solodov – PBK juht ja kaasomanik.


Jah, Solodov (46) võib küll olla meediaimpeeriumi juht, kuid Lätis, ammugi siis Eestis teatakse temast väga vähe. Guugeldamine näitab ära ainult mõned tema ammused intervjuud ja uudise, et ta parkis oma hiiglasliku Jeepi invaliididele mõeldud kohale.

Vanad artiklid näitavad, et Solodov alustas äriga 1993. aastal, luues investeerimisfirma Olevs-Invest. Ajaleht Bizness&Baltija kirjutas, et 1995. aastal jäi Olevs-Invest oma litsentsist dokumentide võltsimise tõttu ilma. PBK asutas Solodov 2002. aastal, neli aastat hiljem lõi ta ka firma Baltic Media Alliance – see on tegelikult praegune holding company, mille kaudu käib kogu PBK tegevus Eestis, Lätis ja Leedus.

Solodovi juhistiil on aktiivne ja kohati ka päris autoritaarne. MK-Estonia endine peatoimetaja Pavel Ivanov näiteks ütleb, et see (Riia ja Solodovi diktaat) oli ehk peamiseks põhjuseks, miks ta ajalehe juurest lahkus. Samas kirjeldab Ivanov Solodovi kui tarka ja kiiret otsustajat.

Vähemalt Lätis on Solodov ka isiklikult seotud poliitiliste sõprussidemetega. Riia linnapea Nils Ušakovs on Solodovi meediaimpeeriumi endine töötaja ja mehed hoiavad siiani sidet.

Endine Komsomolskaja Pravda korrespondent Oleg Samorodni toob Ušakovsi kõige silmatorkavamaks näiteks, kuidas vene meedia «teeb» Balti riikides poliitikuid. Ušakovs oli ITAR-TASSi uudisteagentuuri korrespondent Lätis, seejärel PBK uudistetoimetaja, nüüd on Läti kõige mõjukam venekeelne poliitik.

Eestis esindab Solodovi huve Margus Merima, kauaaegne PBK Eesti juht. 2009. aastal mees küll taandus sellelt positsioonilt, kuid pildilt pole ta kaugeltki kadunud. Balti uuriva ajakirjanduse keskus Re: Baltica leidis dokumendid, mis näitavad, et Merima juhib Suur­britannias registreeritud ja Solodovi impeeriumiga seotud firmat BMA Ltd.

Paberid ei näita, et firmal oleks Suurbritannias aktiivset tegevust, ometi on käive ka seal maal muljetavaldavad üheksa miljonit eurot aastas. Vähemalt Läti meediaäri kontekstis võib aga Suurbritannias registreeritud ettevõttest palju kasu olla.

Esiteks võib seda kasutada maksude optimeerimiseks. Suurbritannias on BMA välja võtnud ka litsentsid kolme telekanali (REN TV Baltic, Mir Baltic ja First Baltic Music Channel) jaoks.

Loomulikult neid seal ei tõlgita, kuid ühtses Euroopa Liidus võib selline litsents tähendada, et ei ole vaja enam eraldi litsentsi Lätis tegutsemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles