Meediaväljaanded esitasid ELU-küsimuse

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede lugejate arv.
Ajalehtede lugejate arv. Illustratsioon: graafika: Silver Alt


Kes ja kui palju meid loeb? See on eluküsimus iga meediaväljaande töötajatele, tippjuhist reporterini. Vastuse andis eile esitletud Turu-uuringute ASi Eesti lugejauuring ehk sobiva lühendiga tähistatult ELU.


Postimees juhtis trükiväljaannete edetabelit igas valikukategoorias. Nii oli Postimehel uuringu järgi kõige enam lugejaid 15–74-aastaste elanike seas – 2012. aasta I kvartalis 202 000 ehk 19,6 protsenti vaadeldavast sihtgrupist.

Järgnesid Õhtuleht ning nädalaleht Maaleht vastavalt 163 000 ja 113 000 lugejaga. Ülejäänud väljaannete lugejaskond jääb alla 100 000.

«Võrreldes eelmise aasta Emori vastavate andmetega on Postimehe lugejate arv kasvanud,» kommenteeris Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost. «See näitab, et Postimees on oma sisu stabiilselt parandanud. Teiseks võtsid lugejad aasta alguses tehtud kujundusuuenduse hästi vastu. Uus kujundus võimaldab pikemaid ja analüütilisemaid lugusid paremini esitada.»

Uuring viidi läbi omnibus-meetodil, mida Turu-uuringute AS on kasutanud juba 1994. aastast. Uuring korraldatakse aastas 11 lainena, igas kuus vaadeldakse 1000 inimese eelistusi. Lugejauuringu andmed hakkavad laekuma kord kvartalis.

Trükiväljaannete lugejate hulka uuriti mitmes kategoorias: soo, emakeele, vanuse ja sissetulekute järgi. Naised loevad Postimeest mõnevõrra rohkem kui mehed, arvud vastavalt 112 0000 ja 90 000. Tõnis Ormisson Turu-uuringute ASist ütles, et see on seletatav naiste üldise suurema lugemusega.

Enamikus kategooriates on Postimehe edu teiste trükiväljaannete ees mõõdetav tuhandete ja kümnete tuhandete lugejatega. Selle reegli juures on vaid mõned erandid. Näiteks 15–29-aastaste naiste seas jõuab Postimehele kannule kuukiri Cosmopolitan: mõlemal 22 000 lugejat, mis moodustab 2,1 protsenti kogu vaadeldavast sihtrühmast.

Naiste hulgas, kelle sissetulek leibkonna liikme kohta jääb alla 500 euro kuus, on eelistatuim Õhtuleht. Vahe Postimehega on siin küll marginaalne: Postimehel 47 000 lugejat ja Õhtulehel 48 000.

Seevastu rühmas, kus sissetulek leibkonna liikme kohta on suurem kui 500 eurot, ületab Postimehe loetavus lähimaid konkurente Õhtulehte, Eesti Ekspressi, Päevalehte ja Maalehte kümnete tuhandete lugejate võrra.
Venekeelsetest väljaannetest loetakse enim nädalalehte MK Estonia (49 000 lugejat), kuid venekeelne Postimees hoiab 45 000 lugejaga kindlat teist kohta.

Väärib märkimist, et üleriigiliste päevalehtede hulgas on Postimehel kõige stabiilsem lugejaskond. Üle poole (52 protsenti) Postimehe lugejatest eelistab lehte koju tellida.

Õhtulehel ja Eesti Päevalehel on see näitaja 44 protsenti. Maakondlikke päevalehti tellitakse veel rohkem kui üleriigilisi, siin juhivad tabelit Pärnu Postimees ja Tartu Postimees.

Uuringu tellis EMOL

EMOL on Eesti Meediaorganisatsioonide Liit, mis moodustati mullu juunis.

Liitu kuuluvad Eesti Ajalehtede Liit, Eesti Ajakirjade Liit ja Eesti Meediaagentuuride Liit.

Esimese ettevõtmisena kuulutas organisatsioon välja avatud konkursi uuringufirma leidmiseks. Pakkumuste hindamisel olid aluseks hind, kasutatavad uuringumeetodid ning usaldusväärsus.

Pakkumuse esitasid GFK, Nielsen ja Turu-uuringute AS, neist viimane osutus valituks.
---------------------------------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles