Peaminister: Austraalia toob oma väed Afganistanist koju varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia toob oma väed Afganistanist koju plaanitust aasta võrra varem, mis tähendab pea kõigi sõdurite lahkumist konfliktiriigist 2013. aasta jooksul, ütles täna peaminister Julia Gillard.

USA tugev liitlane Canberra on varem korduvalt öelnud, et hoiab sõdureid Afganistanis 2014. aastani, ent Gillardi sõnul on afgaanid valmis tagama julgeolekut varem.

Gillard esitab Austraalia vägede lahkumise üksikasjaliku kava maikuus NATO tippkohtumisel Chicagos.

«Olen praegu kindel, et Chicago tunnistab 2013. aasta keskpaika tähtsa verstapostina rahvusvahelises strateegias,» ütles ta tähtsas kõnes Austraalia Strateegilise Poliitika Instituudis. «(See on) tähtis punkt, kus rahvusvahelised väed on suutelised asuma täitma toetavat rolli kogu Afganistanis.»

Gillardi sõnul hakkavad austraalia sõjaväelased koju tulema niipea, kui president Hamid Karzai annab afgaanidele julgeoleku tagamise ülesande Uruzgāni provintsis, kus paikneb enamik Austraalia väeüksuseid.

Karzai peaks otsuse välja kuulutama «lähikuudel», seejärel võtab lahkumine aega 12 kuni 18 kuud.

«Kui see on lõppenud, siis näevad Austraalia kohustused Afganistanis välja praegusest väga erinevalt,» ütles ta ja lisas, et paigale võivad jääda ka mõned eriüksused.

Austraalial on Afganistanis kokku umbes 1550 sõjaväelast, konfliktis on hukkunud 32 austraallasest sõdurit.

Sydney elanikud suhtuvad positiivselt otsusesse tuua Austraalia sõdurid Afganistanist koju plaanitust varem, vahendas Reutersi video.

Müügimänedžer Emma Brodie, ütles Reutersile, et tegemist on suurepärase otsusega.

USAst Austraaliasse elama tulnud mees, kes oma nime ei soovinud avalikustada, rääkis, et tegemist on ameeriklaste sõjaga nafta pärast ja austraallastel pole sinna asja.

Pangas töötav Andrew McKissock arvas, et kuna lähenevad valimised, siis Julia Gillard ei saagi muud teha, kui teatada vägede varasemast kojutoomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles