USA leht avaldas fotosid laipadega poseerinud sõdureist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA sõdurid poseerisid 2010. aastal rohkem kui korra fotodel afgaani suitsiidiründajate tükkidega, kirjutab tänane ajaleht Los Angeles Times. Lehe teatel alustas USA sõjavägi uurimist pärast seda, kui toimetus näitas sõjaväele ühe sõduri käest saadud pilte.


Esimene intsident, mida Los Angeles Times kirjeldab, leidis aset 2010. aasta veebruaris, kui Ühendriikide dessantväelased saadeti uurima Zabuli provintsi politseijaoskonnas toimunud suitsiidirünnakut.

Sõdurite ülesandeks oli koguda sõrmejälgi ja võimalusel skaneerida ründaja surnukeha silmaiirised. Sündmuspaigal nad aga hoopiski poseerisid afgaani politseinike kõrval surnukeha tükkidega.

Mõned kuud hiljem läkitati sama rühm sündmuspaigale, kus afgaani politsei andmeil kolm suitsiidiründajat end kogemata õhku olid lasknud. Seal tegid kaks ameeriklast endast pilti hoides püstise keskmise sõrmega surnu kätt ja kummardudes habetunud laiba kohale. Üks nende kaasvõitleja pani laibatükkide kõrvale rühma märgi kirjaga «zombikütt» ja tegi sellest pilti.

Los Angeles Timesi teatel palus sõjavägi neil pilte mitte avaldada, põhjendusega, et see võib kaasa tuua vägivallalaine. Lehe toimetaja Davan Maharaji sõnul otsustasid nad siiski väikese valiku ilmekaid fotosid trükkida.

Lehele 18 fotot andnud sõdur avaldas seda tehes soovi jääda anonüümseks. Tema sõnul soovib ta nii tagada, et sarnaseid sündmusi uuesti ei juhtuks. Brigaad, milles neid fotosid teinud sõdurid 2010. aastal teenisid, alustas uut rotatsiooni Afganistanis tänavu veebruaris.

USA sõjaväe pressiohvitrser kolonelleitnant Margaret Kageleiry ütles lehele, et suurema osa laibatükkidega piltidel olnud sõdurite nimed on neil juba teada.

Afganistanis teenivaid NATO vägesid juhtiv kindral John Allen tegi täna avalduse, milles mõistis laipadega poseerinud sõdurite tegevuse hukka. «Piltidel olevate isikute teod ei peegelda ISAFi ja USA armee poliitikat,» tsiteeris teda uudisteagentuur AFP. «Me jätkame koos oma afgaani ja rahvusvaheliste partneritega tööd selle kallal, et lahendada kõik küsimused, mis puudutavad surnukehade kohatut kohtlemist.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles