Venemaa kritiseeris NATO Afganistanist lahkumise plaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov täna Brüsselis NATO peakorteris.
Sergei Lavrov täna Brüsselis NATO peakorteris. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov kritiseeris täna NATO plaani viia sõdurid Afganistanist 2014. aasta lõpuks välja ning ütles, et selle pärast on mures ka Hiina.


Kohtunud Brüsselis NATO välisministritega, ütles Lavrov, et Afganistanist lähtuva terroriohu elimineerimiseks alustatud missioon on halvasti läbi mõeldud.

«Senikaua, kuni Afganistan ei suuda ise oma riigis julgeolekut tagada, ei ole õige seada kunstlikke tähtaegu lahkumiseks ja neid ei tohi sel moel määrata,» ütles Lavrov pressikonverentsil. Ta lisas, et Afganistani käekäigu pärast on mures nii Hiina kui ka mitu Kesk-Aasia riiki.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ei olnud Lavrovi kriitikaga nõus ning kinnitas, et üleminek on hoolikalt ette valmistatud ja Afganistani president Hamid Karzai on sellele nõusoleku andnud.

«See ei ole kohe kindlasti kunstlik. Seda on hoolikalt uuritud, meie Afganistani partneritega läbi arutatud ja kokku lepitud,» ütles ta.

NATO kavatseb järgmisel aastal julgeolekuülesanded suures osas kohalikele vägedele üle anda, et võõrsõdurid 2014. aasta lõpuks sujuvalt välja viia.

Rasmusseni sõnul jätkatakse ka pärast seda Afganistani armeele väljaõppe ja abi andmist. Ta kutsus rahvusvahelist kogukonda, sealhulgas Venemaad ja Hiinat, ponnistust rahastama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles