Professor: ühiskonna vananedes tuleb sotsiaalpoliitikat muuta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid
Pensionärid Foto: Erakogu

Tallinna ülikooli sotsiaalpoliitika professor Lauri Leppik juhtis riigikogu tähelepanu sellele, et ühiskonna ja rahvastiku koosseisu muutudes peab muutuma ka sotsiaalpoliitika.

Riigikogu arutas olulise tähtsusega riikliku küsimusena põlvkondadevahelise solidaarsuse temaatikat, mispeale Leppik ütles, et vananev ühiskond vajab nii põlvkondade solidaarsust kui ka võimalikult paljude aktiivset panust vanusest sõltumata, vahendab ERR Uudised.

Sotsiaalpoliitika professor juhtis tähelepanu kasvavale põlvkondadevahelisele füüsilisele ja vaimsele distantsile, mida iseloomustab näiteks vanade ja noorte erinev nägemus sellest, millised peaksid olema ühiskonna eesmärgid.

«Vaatamata visalt püsivatele müütidele, et Eesti mehed ei elagi pensionieani, näitab rahvastikustatistika, et igast sajast sünnipõlvkonna mehest 70 ja igast sajast naisest 90 elab 65 aasta vanuseks,» rääkis Leppik.

Tema kinnitusel on üha tavapärasem, et ka pensioniikka jõudnute vanemad on elus ja ühiskonna selline muutumine eeldab ka sotsiaalpoliitika muutumist, sest eluea pikenemine pole ainult koormus avalikule rahakotile, vaid tähendab tegelikult ühiskonnale lisaressurssi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles