Afganistanis kukkus alla USA Black Hawk helikopter

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide Black Hawk-tüüpi helikopter Afganistanis.
Ühendriikide Black Hawk-tüüpi helikopter Afganistanis. Foto: SCANPIX

Afganistani edelaosas eile alla kukkunud USA Black Hawk helikopter, mille pardal oli arvatavasti neli Ühendriikide sõjaväelast, lendas enesetaputerroristi korraldatud plahvatuse sündmuspaigale, ütles täna Afganistani politseiametnik.

Helmandi provintsi kõrge ametniku Mohammad Islamil Hotaki sõnul kukkus kopter alla kehvade ilmaolude tõttu, kui lendas Garmseri piirkonda.

«Politsei kontrollpunkti vastu korraldati enesetapurünnak, mis tappis neli politseinikku ja vigastas veel seitset,» ütles ta ja lisas, et hetkel on selgusetu, kas kopterile antud ülesanne oli korjata üles haavatud või pakkuda toetust.

«Allakukkumise puhul ei ole mingeid tõendeid Talibani seotusest,» märkis Hotak AFP-le. Ta lisas, et varasemate teadete kohaselt said kõik neli pardalolnud NATO rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude (ISAF) liiget surma, ent sellekohast teavet ei ole kinnitatud.

USA kaitseametnik ütles varem, et allakukkumise tõenäoline põhjus oli halb ilm, kuid ei välistanud ka muid asjaolusid.

«Me eeldame, et need olid ameeriklased,» ütles ta ja lisas, et ISAFi andmeil on riigi edelaosas aset leidnud intsidendi uurimine käimas.

«Allakukkumispaik on kontrolli alla võetud, põhjus on uurimisel. Täiendavat teavet avaldatakse kohaselt,» seisis ISAFi avalduses.

Allianss nimetab Afganistani edelaprovintsideks Nimruzi ja Helmandit, kus paikneb ühtekokku 20 000 USA merejalaväelast.

Kuigi helikopteriõnnetusi tuleb Afganistanis üsna sageli ette, on ISAFi sõnul selle põhjuseks harva Talibani rünnak.

16. märtsil hukkus Afganistani pealinnas Kabulis kopteriõnnetuses 12 Türgi sõdurit.

Jaanuaris sai surma kuus USA sõjaväelast, kui Helmandi provintsi Musa Qala piirkonnas kukkus alla helikopter CH-53.

2011. aasta augustis aga tulistasid talibid alla Chinook-tüüpi helikopteri. Selles USA ja NATO vägede jaoks Afganistani sõja ohvriterohkeimas vahejuhtumis hukkus 30 USA sõdurit ja kaheksa afgaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles