Kunstnik kinkis kirikule ikooni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarepere kirik.
Kaarepere kirik. Foto: Sille Annuk / Postimees

Ülestõusmispühade eel kinkis kunstnik Robert Suvi Kaarepere õigeusukirikule enda maalitud ikooni, kuni senised ikoonid langesid pikanäpumeeste saagiks.

Jõgevamaa Kaarepere kirikule ikooni kinkima ajendas kunstnikku asjaolu, et kuus aastat tagasi varastati sellest pühakojast kaheksa ikooni ning nende asemel seisavad nüüd enamasti trükitud ikoonipildid, kirjutab Vooremaa.

«Mõtlesin, et maalitud ikoon on ikka väärikam,» ütles Robert Suvi. Ikoonikunstiga puutus ta enda sõnul lähemalt kokku aastakümneid tagasi kunstiinstituudis ehk tänases kunstiakadeemias õppides. «Üheks esimese kursuse õppeülesandeks oligi ikooni maalimine, kusjuures me kasutasime selle juures puutahvleid ja munatemperavärve nagu vanad meistridki,» meenutas kunstnik.

Kaarepere kirikule kingitud ikoon on maalitud (kindlate kaanonite järgi ikooni loomist nimetatakse tegelikult mitte maalimiseks, vaid kirjutamiseks) siiski õlivärvidega ja lõuendile. Kui kinkimise ajal oli ikoonil ümber tagasihoidlik valge raam, siis pühitsemise ajaks oli koguduserahvas selle uhkema kuldraami vastu välja vahetanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles