Mart Raudsaar: Breiviki kohtuprotsessi kajastamisega ei ole mindud liiale

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuistung Breiviki üle.
Kohtuistung Breiviki üle. Foto: Reuters

Ajakirjandusõppejõud Mart Raudsaar ütles ETV saates «Vabariigi kodanikud», et kui vaadata teema kajastamist Norras ja Eestis laiemalt, siis tema meelest pole Anders Breiviki kohtuprotsessi kajastamisega liiale mindud.

«Ajakirjanikud on pidanud vastama kolmele küsimusele: esiteks, kes seda tegi; teiseks, kuidas on võimalik, et terrorist pargib piltlikult öeldes Stenbocki maja ukse taha tonnise pommi ja kolmandaks – miks ta seda tegi,» loetles Raudsaar.

Küll aga ütles Raudsaar, et Breivik on väga põhjalikult mõelnud oma väljanägemise, käitumise ja žestide üle ning kasutab osavalt teleretoorika võtteid, mida tuleks õppejõu arvates piirata. 

Sotsiaalteadlane Barbi Pilvre on aga arvamusel, et juhtumist räägib meedia liiga palju. «Protsessi jooksul oleks oluline märkida ära, et protsess toimub ja seejärel avaldada mingisugused tulemused ja milline oli karistus. Sellest piisaks,» ütles Pilvre ning lisas hiljem, et kõike pole mõtet eksponeerida ning oleks võinud kaaluda kohtuprotsessi muutmist telekaameratele suletuks.

Pilvre arvates ei anna selline pisidetailideni täpne kohtuprotsessi kajastus demokraatialie midagi juurde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles