Soome president alustas Eestis visiiti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö saabus ametlikule visiidile Eestisse.
Soome president Sauli Niinistö saabus ametlikule visiidile Eestisse. Foto: Raigo Pajula

Soome president Sauli Niinistö saabus pärast ametisse valimist esimesele töövisiidile Eestisse, paraku ootamatult üksi, sest esileedi Jenni Haukio haigestus ägedasse kõhutõppe.

«Eesti ja Soome, kaks head naabrit ja kindlat liitlast, mõistavad selgelt: üks meie edukuse võtmeid on kõigi Läänemere piirkonna riikide tublidus ja hakkamasaamine,» ütles president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Niinistöle.

President Ilvese sõnul ei ole vähimatki põhjust riikide finantspoliitika kujundamisel hoolimatuks muutuda, sest kriis pole veel läbi.

«Solidaarsus Euroopa Liidus tähendab ka vastutustundlikkust – võimekust saada oma probleemidega hakkama nii, et need ei muutuks liiga suureks koormaks teistele liikmesriikidele,» rõhutas Eesti riigipea. «Ning teisalt on vajalik, et valitsused selgitaksid inimestele, miks on mingid otsused hädavajalikud. Ilma rahva – ehk valijate – toetuseta ei ole võimalik kriisi ületamiseks tarvilikke samme astuda.»

Ta tunnustas Soome toetust Eestile nii Euroopa Liiduga lõimumisel kui ka näiteks Schengeni viisaruumiga või euroalaga ühinemisel, nimetades seda «sõbra käeulatuseks ja oluliseks toetuseks».

«Nüüd oleme seotud piirkondlike suurprojektidega, millest olulisemad on raudtee Rail Baltic ja ühtne Läänemere elektriturg,» rääkis president Ilves. «See kõik on osa meie piirkonna suuremast konkurentsivõimest, läbilöögist ja turvalisusest kõige laiemas tähenduses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles