Tšernobõli veteranid avavad radiatsiooniohvrite mälestuskivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšernobõli tuumajaama hävinud ja kinni kaetud 4. plokk 26. aprillil 2012.
Tšernobõli tuumajaama hävinud ja kinni kaetud 4. plokk 26. aprillil 2012. Foto: SCANPIX

Tšernobõli tuumakatastroofi likvideerimisel osalenud veteranid avavad laupäeval Viljandimaal Kõo vallas Pilistveres radiatsiooniohvrite mälestuskivi.

Eesti Tšernobõli Ühingu teatel algab mälestuskivi avamine Pilistvere kommunistliku genotsiidi ohvrite memoriaalis laupäeval kell 13. Avamisele on oodatud kõik Eestis elavad Tšernobõli veteranid.

Radiatsiooniohvrite mälestuskivi paigaldati Tallinnas elava Marju Toomi ja Harjumaa Tšernobõli Ühingu eestvedamisel Pilistvere kommunistliku genotsiidi ohvrite memoriaali juba mullu detsembris, laupäeval toimub mälestuskivi pidulik avamine.

Radiatsiooniohvrite mälestuskivi on pühendatud kõigile tuumakatsetuste käigus, aatomiallveelaevadel, Tšernobõli tuumaelektrijaama ja muude avariide kõrvaldamisel, sunnitööl kaevandustes või pommitehastes radiatsioonikahjustusi saanud isikutele.

Tšernobõli tuumakatastroofist möödus neljapäeval 26 aastat.

Plahvatus Ukrainas asunud Tšernobõli tuumajaamas oli 26. aprillil 1986 aastal. Katastroofi tagajärjel saastus radioaktiivselt enam kui 145.000 ruutkilomeetrit Ukrainas, Valgevenes ja Venemaal ning selle mõju oli tunda ka Rootsis, Soomes, Poolas ja isegi Suurbritannias. Katastroofi tagajärjel sai kannatada umbes viis miljonit inimest ning Ukrainas elab praegu 2,3 miljonit inimest, kellele on antud Tšernobõli katastroofis kannatanu staatus.

Eestis elab praegu üle 4000 Tšernobõli katastroofi tagajärgi likvideerimas käinud inimese, kes on koondunud kahte organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles