Mereväe laevakaitsemeeskond saabub Adeni lahelt koju

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsemeeskond 2011. aasta sügisel õppustel Naissaare lähedal.
Laevakaitsemeeskond 2011. aasta sügisel õppustel Naissaare lähedal. Foto: Priit Simson / Postimees

Täna pärastlõunal saabub koju Euroopa Liidu piraatluse vastaselt operatsioonilt Atalanta kolmas mereväe laevakaitsemeeskond.

Tallinna lennujaama vanas terminalis tervitavad pidulikul rivistusel laevakaitsjaid Kaitseväe Peastaabi ülem kolonel Peeter Hoppe ja mereväe staabi ülem kaptenmajor Jüri Saska, teatas kaitseväe peastaap.

Ligi kuue kuu pikkusel operatsioonil teenis kümneliikmeline meeskond prantsuse mereväe fregattidel Floreal ja Aconit, kellega koostöös eskortis ÜRO toiduabilaevu ning kontrollis piraatluses kahtlustatavaid.

Eesti laevakaitsjad korraldasid kaks koolitust Uganda ja Burundi laevakaitsemeeskondadele, kellele õpetasid laevakaitse põhimõtteid, andsid ülevaate ohtudest ja lahingureeglitest ning viisid läbi praktilise treeningu.

Meeskond läbis enne välisoperatsioonile suundumist väljaõppe, mille käigus õppis laevakaitset, väikeüksuse taktikat, laske-, relva- ja meditsiiniõpet. Sõjalistele distsipliinidele lisaks õppis meeskond tundma Aafrika eluolu.

Atalanta on Euroopa Liidu mereväeoperatsioon, mille eesmärgiks on eelkõige Maailma Toiduabi ja Aafrika Ühenduse Somaalia abiprogrammide laevade kaitsmine Aafrika idarannikul ja India ookeanis, piraatluse takistamine ning võitlus organiseeritud kuritegevusega.

Atalanta alustas 2008. aastal, operatsioonil osaleb korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega. Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud. Eesti osaleb operatsioonil 2010. aasta teisest poolest.

Järgmine laevakaitsemeeskond suundu operatsioonile Atalanta juulis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles