EÜL: uute õppetoetusteta on tasuta kõrgharidus vaid valimisloosung

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eimar Veldre.
Eimar Veldre. Foto: Liis Treimann

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) ootab, et riigikogu saadaks täna teisel lugemisel oleva kõrgharidusreformi eelnõu tagasi kultuurikomisjoni ja käsitleks seda koos õppetoetuste eelnõuga, sest vastasel juhul ei ole tegu valimistel lubatud tasuta kõrgharidusega.

«Kõrgharidusreformi kavas on tõsiselt tasakaalust väljas tudengitele seatud nõudmised ja neile selleks vastu pakutavad õpitingimused,» sõnas EÜLi esimees Eimar Veldre.

EÜLi hinnangul hakkab sajaprotsendiline õppekoormuse nõue töötama vastu tasuta õppe eesmärgile vähendada õpinguid katkestavate ja pikendavate tudengite arvu. Ligi 70 000 tudengist lõpetab igal aastal 10 000 ja samas suurusjärgus jätab õpingud ka pooleli.

«Enamik tudengeid peab õpingute kõrvalt töötama ja ilma õppetoetusteta soosivad sellised nõuded õpingute katkestamist,» rõhutas Veldre.

EÜL ootab, et kõrgharidusreformi läbiviimiseks leitakse realistlikum tasakaal tudengitele esitatavate nõuete ja riigi poolt tagatavate tasuta õppe ja vajaduspõhiste õppetoetuste vahel. See tähendab, et tasuta kõrghariduse eelnõud ja õppetoetuste eelnõud tuleks käsitleda koos ja rakendada üheaegselt.

«Riigikogu ei saanud valimistel mandaati, et kehtestada tasuta kõrgharidust kui erandit. See peab olema reegel, sest vastasel juhul on tegu pelgalt valimisloosungiga,» leidis Veldre. «Eelmisel sügisel ja tänavu jaanuaris lubasid kõik riigikogu erakonnad, et kõrgharidusreformi eelnõud käsitletakse koos õppetoetuste eelnõuga. Sellest loobumine oleks tudengite ja laiema avalikkuse petmine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles