Kaevandusmuuseum hakkab turiste peibutama lõhkamismürinaga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandusmuuseum.
Kaevandusmuuseum. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Paari aasta pärast võib kaevanduspargi-muuseumi maa-aluses osas lõhkamismürinast ja -tossust osa saada, punkrist liftiga rikastusvabriku torni tippu tõusta ning sealt korrushaaval laskudes kogu põlevkivi teekonna kaasa teha.

«Maa-alustesse kaevanduskäikudesse seatakse üles kõlarid, valgustehnika ja suitsumasinad, et võimalikult ehedalt lõhkamisprotsessi imiteerida,» vahendab Põhjarannik Kohtla kaevanduspargi-muuseumi maa-aluse osa lähitulevikku objektile teostatavus-tasuvusanalüüsi koostanud AS Innopolis Konsultatsioonide kava.

Kohtla-Nõmme vallavanema Illart Joole sõnul kuulutatakse esimene hange välja just maa-aluse osa tööde jaoks, mida on vaja täiendada ja uuendada, et sinna oleks põnev tagasi tulla ka nendel, kes seal juba varem käinud on.

Maa-alune osa on kavas rikastusvabrikuga ühendada nõnda, et külastajad liftiga 117 meetri pikkust kaldteed mööda punkrist torni kõige ülemistesse näitusesaalidesse toimetatakse.

Sealt hakatakse korrushaaval allapoole liikuma, järgides põlevkivi teekonda kaevandusest vabrikusse. Suure terrikooniku tippu pääseb tulevikus mööda treppi ja sinna püstitatakse kümne meetri kõrgune vaatetorn, kust avaneb ülevaatlik pilt ümbruskonna kaevandusmaastikule.

2012. aastani kestva projekti kogumaksumus on 59 miljonit ning omaosalus kaetakse Illart Jooli sõnul partnerite - Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles