Meri konverents toob Eestisse kümneid mõjukaid ühiskonnategelasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt osaleb Lennart Meri konverentsil selgi aastal.
Rootsi välisminister Carl Bildt osaleb Lennart Meri konverentsil selgi aastal. Foto: Raigo Pajula

Tallinnas järgmise nädala reedest pühapäevani toimuval Lennart Meri konverentsil osaleb mitmeid kõrgeid poliitikuid ja eksperte kogu maailmast.

Konverentsile on tulemas Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn, Saksamaa Euroopa asjade minister Michael Link, Ameerika Ühendriikide asevälisminister William Burns, samuti Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis ja Leedu peaminister Andrius Kubilius, ütles Lennart Meri konverentsi peakorraldaja Kadri Liik BNSile.

Samuti osalevad konverentsil Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, Rootsi välisminister Carl Bildt, Bulgaaria välisminister Nikolai Mladenov, Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák, Soome Euroopa asjade minister Alexander Stubb ja Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu. Tulemas on Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė, kutsutud on ka Norra kaitseminister Espen Barth Eide ja Tšehhi kaitseminister Alexandr Vondra. Ka tuleb konverentsile Iiri keskpanga president Patrick Honohan.

Ekspertidest osalevad Meri konverentsil näiteks rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Freedom House'i direktor David Kramer ning Ameerika Ühendriikide üks strateegilisi juhtivaid mõtlejaid, USA endine suursaadik NATO juures Kurt Volker, Müncheni julgeolekukonverentsi peakorraldaja Wolfgang Ischinger, tuntud prantsuse intellektuaal Guy Sorman, Venemaa-asjatundjatena hinnatud Bobo Lo ja James Sherr ning mitmed teised.

Venemaalt on tulemas mitu opositsioonitegelast - Venemaa ühiskondliku liikumise «Demokraatlik valik» juht Vladimir Milov ning opositsiooniliider ja registreerimata Rahvavabaduse Partei (PARNAS) juht Boriss Nemtsov.

Lisaks Euroopale ja Ameerikale on esinejaid on tulemas ka Afganistanist, Pakistanist, Egiptusest, Liibüast ja Iisraelist.

Lennart Meri tänavuse konverentsi teema on «Future of democratic capitalism» ehk «Demokraatliku turumajanduse tulevik». «See on konverentsi üldpealkiri ning läbiv punane joon, mis laia teemaderingi ühte seob. Konkreetsemalt aga tulevad teemadena arutlusele eurotsooni majandus, riikidevahelised suhted Euroopa Liidu sees, samuti Lähis-Idas toimuv, kindlasti on päevakorral Süüria ja Iraaniga seonduv,» märkis Liik. Lennart Meri konverentsil tulevad arutlusele ka Venemaa sisepoliitilised arengud, Vene opositsiooni küpsemine ja mida see tähendab riigi välispoliitikale.

«Räägime ka NATO eelseisvast Chicago tippkohtumisest, Ameerika Ühendriikide ja Prantsusmaa valimistest, küberkaitse teemadest ja Araabia revolutsioonide tulemustest. Kui me leiame kõnelejaid, kes ei karda keerulisi teemasid, püüame lahata ka Leedu ja Poola suhteid. Samuti tuleb arutlusele Ungari ümber toimuv ja energiajulgeolek. Esitame ka kodule lähedasi teemasid, näiteks Läänemere regiooni tulevik,» lausus Liik.

Lennart Meri konverents toimub tänavu 11.- 13. mail Radisson Blu hotellis. Konverentsile pääsevad ainult kutsutud külalised. Konverentsi korraldajatel on kavas teha plenaarsessioonidest internetiülekanne kaitseuuringute keskuse kodulehe kaudu. Internetiülekanded on tulemas eelkõige suurtelt plenaarsessioonidelt, hommikused ja õhtused sessioonid toimuvad suletud uste taga ja neist ülekandeid ei toimu.

«Nagu alati, pakume külalistele ka erinevaid ekskursioone. Tallinna vanalinna ekskursiooni on alati teinud Mart Laar, sellel aastal on meil ka varuavariant varutud, kui Mart ei peaks selleks ajaks vormi saama. Siis viime nad küberkaitsekeskusesse ja Kumusse kunsti vaatama. Konverentsi külalised käivad ka lennusadama avamisel. Lennusadam avatakse 11. mai õhtul ja see langeb konverentsi toimumisajaga täpselt kokku,» märkis Liik.

Konverentsi korraldavad rahvusvaheline kaitseuuringute keskus ja Lennart Meri Euroopa Sihtasutus. Konverentsi patroon on president Toomas Hendrik Ilves.

Esimene Lennart Meri mälestuskonverents toimus 2007. aasta märtsis Tallinnas. Alates 2008. aastast kannab üritus Lennart Meri konverentsi nime.

President Lennart Meri suri 14. märtsil 2006. Meri oli presidendiametis aastatel 1992-2001.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles