Koristustalgud jõudsid prügimägedest kirikuteni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli ranna koristamine tõi taas esile masendava pildi inimeste hoolimatusest.
Kopli ranna koristamine tõi taas esile masendava pildi inimeste hoolimatusest. Foto: Mihkel Maripuu

Üks ägedamaid «Teeme ära!» koristustalguid Tallinnas korraldati laupäeval Kopli poolsaare tipus, kus Professorite Küla Seltsi algatusel oli kokku tulnud umbes 60 inimest. Nad koristasid prahist ja risust nii Süsta parki kui ka Kopli liinide juurde jäävat mereäärt.



Alles suhteliselt noore Professorite Küla Seltsi algatus leidis ootamatult suure vastukaja. Seltsi aktiivne liige Kais Matteus ütles, et just seetõttu otsustatigi lisaks Süsta pargile puhtaks teha ka Kopli liinide ja laevaremonditehase vahele jääva mereranna ala.

«Kõik saigi alguse sellest, et äsjaloodud külaselts otsustas koristustalgute egiidi all oma kodukanti korrastada,» ütles Matteus. «Imekaunis Süsta pargis kaevasime lahti ummistunud kraave ning korjasime kokku prahti. Meie üllatus oli aga suur, kui Fujitsu firma võttis meiega ühendust ning soovis kampa lüüa. Seetõttu kasvas talguliste arv plahvatuslikult.»

Fujitsu Eesti müügidirektor Ülle Kivirähk ütles, et kohal oli ligi seitsekümmend inimest, kes koristasid nii mereäärt kui kõrgemale jäävaid alasid. «Kuna meid on nii palju, siis otsisimegi paika, kus saaksime talgutel osaleda ning Professorite Küla oli meid hea meelega vastu võtmas,» ütles Kivirähk. «Kindlasti tuleme siia tagasi, sest siia on abikäsi vaja.»

Kivirähk mainis, et paljud talgulised ei ole Kopliga üldse tuttavad, aga nüüd nad näevad, kui ilus ja põnev kant see on. Professorite Küla Seltsi inimesed teevad aga väga tänuväärset tööd Kopli vaatamisväärsuste tutvustamisel.

Talgulised olid pealinnas tulnud ka Lilleküla jalgpallistaadioni ümbrust koristama. Üks põhjus peitus selleski, et laupäeval peeti seal Flora ja Nõmme Kalju jõukatsumine ning fännid soovisid, et tribüünidelt oleks ümbritsevale alale võimalikult ilus vaade.

Staadioni juures on heakord talgujuht Kert Küttise sõnul paremaks muutunud. Kui varem võis sealt leida hulgaliselt süstlaid, siis seekord neid enam näha polnud. Ka muud sodi oli üldiselt vähem, ehitusprahti ja autokumme olid aga vastutustundetud linlased õhtuhämaruses staadioni juurde toonud küll.

Kaarli kiriku kogudus oli otsustanud talgute puhul pühakoja kaks torni tolmust ning müüridelt alla langenud kivipurust puhtaks teha. Laupäeval kella kümneks hommikul olid aga kohale tulnud vaid mõned üksikud inimesed, kes soovisid töödele käed külge panna.

Kirikumehe ja talgujuhi Jaanus Ruiso sõnul oli end esialgu kirja pannud 11 inimest, kuid osa neist suundus Siselinna kalmistule Kaarli kogudusega seotud inimeste hauaplatse korrastama.
---------------------------------------

Kaameramehi rohkem kui tegijaid

Kadrina saunaklubi talgutele Lääne-Virumaal kogunes alguses fotoaparaadiga mehi rohkem kui talgulisi. Sauna ümbruses tuli puhtaks riisuda ja laiali vedada killustikuhunnikud. Et põllumeestel on praegu kibe tööaeg, ei saanudki osa inimesi tulla. Üks neist oli saunaklubi president Ülo Kais, kes siiski korraks ihuharimistempli juurest läbi astus ja fotosilmaga paar klõpsu tegi. «Fotokaameratega on rohkem tegelasi kui talgulisi,» kommenteeris tööteo juht, ettevõtja Andres Nukk.

Viimaste seas saabus Rakvere haigla uus juht Ain Suurkaev, kes sai tuule tiibadesse Kadrinast, pidades seal vallavanema ja volikogu esimehe ametit. Suurkaev oli ka  Rakvere abilinnapea. Tegusa inimesena ta pikemat juttu ei teinud, haaras harja ja asus sauna ees olevat sõiduteed puhastama.

Kõrghetkel töötas Kadrina saunaklubi talgutel 17 inimest. Saunaklubi on osalenud kõigil kolmel «Teeme ära!» talgutel. virumaateataja.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles