Pahameele maailmameistrivõistlused

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate meeskondade fännidel on jäähoki MMil ruumi laialt. Mitmed kohtumised toimuvad   pooltühjade tribüünide ees.
Erinevate meeskondade fännidel on jäähoki MMil ruumi laialt. Mitmed kohtumised toimuvad pooltühjade tribüünide ees. Foto: Reuters/ScanPix

Soomes ja Rootsis toimuv jäähoki MM on tuliste mängude asemel rohkem tähelepanu kogunud hirmkallite piletite ja skandaalidega.



Odavaimad piletid Soome koondise alagrupimängudele maksavad 155 eurot, kallimad 195 eurot. Paljudele soomlastele on see liig mis liig. Rahva pahameel on eelkõige suunatud Soome jäähokiliidu presidendi Kalervo Kummola vastu, kes vastutama peaks. Kummola on põhjanaabrite meedias ristitud kuningaks ja MMi peaareen Hartwall Arena nimetatud tema lossiks, kuhu lihtrahval asja pole.

Siiski on Soomes pileteid tunduvalt rohkem müüdud kui Rootsis, kus MMi avakohtumist jälgis vaid tuhatkond pealtvaatajat. Soomes külastas avamängu 8000 inimest. Kokkuvõttes on mänge vaatamas käinud oodatust tunduvalt vähem fänne.

Rootsi langetas piletihindu

Rootsi tunnistas probleemi kohe ning lasi piletite hinnad kuni kolmandiku võrra alla. Hindade alandamine tekitas omakorda pahameelt juba varem kalli pileti ostnute seas, kellele lubati kompensatsiooniks järgmise MMi piletitest allahindlust teha.

«Esialgsed hinnad on liiga kõrged,» ütles Rootsi koondise mängija Staffan Kronwall. «Et kogu perega mängu vaadata, tuleb välja käia umbes 500 eurot, mis on ilmselgelt liiga palju. Kahju, et selline probleem on tekkinud ja MMile negatiivset tähelepanu tõmbab.»

Vene hokilegend Vladislav Tretjak on üks paljudest, kes MMi korraldusega sugugi rahul pole. «Moskvas ei juhtuks kunagi midagi sellist, et MMil tühjade tribüünide ees mängitaks,» põrutas elav legend. «Et Stockholmis (Venemaa peab alagrupikohtumised Rootsi pealinnas) nii vähe pealtvaatajaid on, on minu jaoks suur üllatus, siinne rahvas ju armastab seda mängu.»

«Nüüd langetasid korraldajad küll piletite hindu, ent see pole huviliste arvu oluliselt tõstnud – see pole selline hokipidu, mida ootasin,» on Tretjak kriitiline.

Soome hokiliit esialgu naabri teguviisiga kaasa ei läinud, väites, et huvilisi jagub niigi. «Meil on tribüünid täis ja oleme korraldamisega hästi hakkama saanud,» kommenteeris Kummola reedel.

Kummola tunnistas vigu

Et kriitikat tuli palju ja igalt poolt, otsustati lõpuks siiski ümber ja juba esmaspäeval pandi müüki sooduspiletid Soome ja Kasahstani ning Soome ja Prantsusmaa mängule ning poole tunniga olid need kõik ära müüdud. Pühapäeval tunnistas ka Kummola, et piletid siiski on paljudele kättesaamatud. «Seetõttu panime müüki perepaketid kahele Soome koondise kohtumisele,» ütles ta. «See on meie vabandus hokifännide ees. Tahame, et kõik kohtumised peetakse rohkearvulise publiku silme all ja nüüd ei saa keegi väita, nagu oleksid piletid liiga kallid,» lisas ta.

Samuti tunnistas Kummola, et hindu kavandades tehti vigu. «Tegime valearvestuse, eeldades, et kõik Soome koondise mängud müüakse täismajale. Kasahstan ja Prantsusmaa on teistest alagrupikaaslastest nõrgemad ja seetõttu polnud huvi nende kohtumiste vastu nii suur.»

Kriitikat on teeninud ka hokiliidu käitumine probleemiga tegelemisel, muu hulgas süüdistatakse alaliitu ja selle juhti sõnavabaduse piiramises. Nii üritas MMi turvateenistus ühelt mängult eemaldada noorteseltskonda, kel olid kaasas Kummolat kritiseerivad protestiloosungid nagu «Hinnad alla, Kale (Kummola) on varas!». MMi turvapealik Ville Ketonen põhjendas turvameeskonna käitumist sellega, et loosungid olid lubatust suuremad. «Korjame ära ohtlikud ja reeglitevastased loosungid ja plakatid. Sel pole midagi pistmist hokiliidu sooviga inimeste sõnavabadust piirata,» ütles turvaülem.

Piletifiaskot ja sõnavabaduse piiramist kritiseeris isegi Soome kultuuri- ja spordiminister Paavo Arhinmäki. «Piletihinnad on üle mõistuse kõrged ja rahval on õigus selle vastu protesteerida,» kirjutas Arhinmäki oma Facebooki kontol. «Nüüd mõistan, miks meie hokiliidu juhid ei näe probleemi hoki MMi korraldamises Valgevenes. Nende meelest võib ka Soomes sõnavabadust piirata,» vihjas Arhinmäki inimõiguste olukorrale Valgevenes.

Rahvusvahelise Jäähokiliidu presidendi Rene Faseli sõnul MMil toimuv negatiivne meediakära alale kasuks ei tule. «Fännid on pettunud ja mängijad peavad tühjade tribüünide ees võistlema,» ütles Fasel. «See on esimene kord ajaloos, mil MMi korraldavad kaks riiki, kuid siiski peaks info korraldajate vahel paremini liikuma.»

«Peame nüüd tõsiselt kaaluma, kuidas järgmist suurvõistlust korraldada,» vihjas Fasel järgmisele MMile, mis toimub samuti Soomes ja Rootsis.

Rahulolematud fännid: keegi ei räägi soome keelt!

Soome fännid kurdavad, et korraldajad suhtlevad vaid inglise ja rootsi keeles. «Käisin kahes kohas fänniatribuutikat ostmas ja kummaski ei suutnud klienditeenindaja minuga soome keeles suhelda,» rääkis Helsingis elav Mika. «Kui ta minuga inglise keeles rääkis, ütlesin, et ma olen ju kohalik. Ent siis sain aru, et ta ei oskagi soome keelt. Tore kodune MM küll,» pahandas ta.

Ka hokifänn Hannul on sarnane kogemus. «Klienditeenindajad ei räägi soome keelt. Kuidas me nendega suhtlema peaksime,» imestas soomlane.

MMi korralduskomitee liige Henna Malmberg tunnistas probleemi. «Vajalikke litsentse omab MMil Rootsi ettevõte, seetõttu on ka Soomes paljud töötajad rootslased või teistest välisriikidest,» kommenteeris Malmberg kentsakat olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles