Tallinna sadamas avastati ligi 150 dokumendita piiriületajat

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontrollreid. Foto on illustreeriv.
Kontrollreid. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik/Postimees

Pühapäeval laevareisijate suurkontrolli ajal avastati Tallinna Vanasadamas ligi 150 reisidokumentideta inimest.

6. mai hommikul kella 10st kella 18ni kontrolliti kokku ligi 7500 reisijat, teatas Põhja prefektuur. Tallinnasse jõudvate laevade puhul oli põhitähelepanu autojuhtidel, riigist väljuval suunal reisidokumentide olemasolul ja nende kehtivusel ning laevapileti olemasolul.

Kontrollimise käigus avastati 145 inimest, kellel puudus sisepiiri ületamisel kohustuslik pass või ID kaart ning 16 inimest, kelle reisidokument oli aegunud. 10 inimest kasutas teisele isikule kuuluvat laevapiletit ning neli reisijat proovisid laevale minna ilma piletita. Laevast maha sõitnute seas avastati viis autojuhti, kes olid tarvitanud alkoholi, neist kaks veokijuhid ja kolm sõiduautojuhid. Lisaks avastati kahel isikul väikeses koguses narkootilisi aineid.

Põhja prefektuuri piiriturvalisuse talituse juht Rene Hartõkaineni sõnul kipuvad Euroopa Liidu sees reisijad unustama, et piirikontrolli puudumisele vaatamata peab piiri ületades kaasas olema pass või ID-kaart. «Nii riiki sisenejate kui ka väljujate seas on sageli neid, kellel sisepiiri ületamisel kaasas ainult juhiluba või puuduvad dokumendid sootuks. Ka võõra piletiga reisimine on keelatud ning pahatihti kasutatakse teise inimese piletit ebaausa võttena riiki sisse või riigist välja pääsemiseks,» rääkis ta.

Eesootavat reisihooaega silmas pidades tuletab Hartõkainen meelde, et aegsasti kontrollitaks oma dokumentide kehtivusaega. «Igal riigil on määratud kindel periood, mille jooksul peavad riiki sisenemisel dokumendid veel kehtima. Seega peaks reisi kavandades selgeks tegema sihtriigi nõuded ning vajadusel dokumente uuendama,» ütles ta.

Euroopa Liidu sisepiiri ületades peab inimesel kaasas olema kehtiv isikut tõendav dokumenti. Selle puudumisel võidakse inimest karistada rahatrahviga kuni 800 eurot. Põhja prefektuuri piirivalvurid on selle aasta esimese nelja kuuga registreerinud 217 juhtumit, kus inimene on rikkunud dokumendikohustuse nõudeid. Üldjuhul piirduti nõuetele tähelepanu juhtimisega, ent 64-l juhul alustati ka väärteomenetlust.

Pühapäevase tugevdatud kontrolli viisid läbi Põhja prefektuuri piirivalvurid ja politseinikud ning Veeteedeameti ja Maksu- ja tolliameti töötajad. Kaasatud olid ka politseikadetid ja üks abipolitseinik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles