Küüditamises süüdistatud Väino Pehk pääses kohtu alt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänase Tartu maakohtu määrusega lõpetati menetlus Väino Pehki (84) kriminaalasjas seoses süüdistatava parandamatult haigestumisega.

Menetluse lõpetamist Pehki suhtes taotlesid nii Lõuna ringkonnaprokurör Anneli Hinto kui ka süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Rein Kiviloo.

Kohus leidis, et taotlused on põhjendatud ja kuuluvad rahuldamisele. Pehki suhtes viidi läbi kohtuarstlik ekspertiis nii kohtueelses menetluses 2009. aastal kui ka kaks ekspertiisi kohtumenetluse ajal eelmisel ja sellel aastal. Viimase ekspertiisi viis läbi ekspertide komisjon.

Eksperdid on jäänud arvamuse juurde, et süüdistataval puudub prognoos paranemise suhtes ning oma terviseseisundi tõttu ei ole ta võimeline osalema kohtuistungil ja kandma süüdimõistmsel karistust.

Kriminaalmenetluse seadustik näeb ühe kriminaalmenetlust välistava asjaoluna ette selle, kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ning ei ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma.

Kaitsepolitsei uurimismaterjalide järgi tegeles Pehk märtsiküüditamise ettevalmistamise käigus väljasaatmisele määratud 61 pere ehk 174 inimese andmete selgitamisega, mis olid väljasaatmise otsuse tegemise aluseks.

Süüdistuse kohaselt võttis Pehk ka ise operatiivgrupi juhina kinni ning toimetas Saadjärve vallas asuvasse kogumispunkti kolm perekonda ehk kokku üheksa inimest, kellest neli olid lapsed vanuses 3–7 eluaastat.

Tänane kohtumäärus on vaidlustatav 10 päeva jooksul. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles