Bahovski lubab jätkata konnatiigi raputamist

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Peeter Langovits

Postimehelt aasta silmapaistvamale arvamusliidrile jagatava Johann Voldemar Jannseni kuju saanud endine ajakirjanik Erkki Bahovski lubas ka oma uue töö kõrvalt kirjutamist jätkata.


«Ma kirjutan vähem, aga areenilt kaduda ei tahaks,» ütles pikka aega Postimehe välis- ja arvamustoimetuses töötanud Bahovski, kes teenib nüüd leiba Euroopa Komisjoni Eesti esinduse meedianõunikuna.

«Lähtuvalt ametikohast ei saa ma nii tihti kirjutada ja võib-olla ma ka ei taha nii tihti kirjutada, sest kirjutatu väärtus devalveerub, kui liiga tihti kirjutada. Kui kirjutada, peab ka mõõtu pidama, et arvamusel oleks kaalu.»

Bahovski sõnul ei ole arvamusliidri ülesanne edastada ainult häid mõtteid. «Mõnikord võib kirjutada ka valesti ja täiesti teadlikult valesti. Aga siis peab seda ka ütlema. »

Tema sõnul on selle eesmärk konnatiigistumise vältimine - et tekiks diskussioon ja debatt.

«Kõige hullem on see, et inimesed ei tunne enam asjade vastu huvi. Siis tuleb neid aeg-ajalt raputada.»

Bahovski väitel ei arva ükski hea kolumnist, et kõik inimesed peaks olema nõus sellega, mida ta kirjutab. «Partei ja valitsus tegid seda Nõukogude ajal, kui kõik olid kõigega nõus.»

Bahovski kirjutisi kohtab praegu kord kuus Jõgevamaa ajalehes Vooremaa ning koostöö on käimas nii Postimehe kui Eesti Ekspressiga.

Kommenteerides üldisemalt arvamusliidrite rolli ühiskonnas - Postimehe asutajast Johann Voldemar Jannsenist kuni enne Bahovskit sama auhinna võitnuteni -, leidis Bahovski, et esmalt on see roll hariv.

«Just papa Jannsenil on väga suur teene selles, et eesti rahvas sai teadlikuks oma olemasolust. Ta teatavasti võttis kasutusele sõnapaari «eesti rahvas». Enne oli ju rahvas ennast nimetanud maarahvaks. Just eneseteadlikkuse kasv on papa Jannseni suurem teene.»

Bahovski sõnul aitavad arvamusliidrid inimestel mõista seda, mis toimub Eestis ja mujal maailmas.

«Arvamusliidrite roll ongi olnud tuua ümbruskonda lähemale ja teha arusaadavamaks seda, et maailmas toimub väga palju keerulisi protsesse, millest on esmapilgul raske aru saada.»

Enda auhinna saamist kommenteerides ütles Bahovski, et see tuli talle üllatusena.

«Ma olen veidi üllatunud, ma ei osanud seda auhinda kindlasti oodata. Minust on kindlasti väärikamaid kandidaate sellele kohale. Aga ma arvan, et tulevikus saavad ka nad kõik selle raske kuju,» viitas ta autasu füüsilisele kaalule.

Postimees tunnustas täna oma kauaaegset töötajat Bahovskit Johann Voldemar Jannseni kujuga, mis traditsiooniliselt antakse inimesele, kelle roll Eesti ajakirjanduses ja ühiskonnas on Jannseni saavutuste kõrgusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles