Rumm: erakondade rahastamise üle käisid vihased vaidlused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraat Hannes Rumm kirjutab oma blogis, et terve tänase päeva on käinud vihased läbirääkimised ühelt poolt sotsiaaldemokraatide ning teisalt Reformierakonna ja IRLi vahel erakondade rahastamise teemal.

«Sotsiaaldemokraadid on kogu eelarvekärbete menetlemise aja soovinud seda, et üldine solidaarsus puudutaks ka erakondade rahastamist ning soovinud ka sellest summast 7 protsenti maha tõmmata,» kirjutab Rumm.

Paremparteid on aga viidanud kunagisele kõigi parlamendiparteide kokkuleppele, mille kohaselt erakonda rahastamine jääb 90 miljoni krooni suuruse summa peale neljaks aastaks.

«Selline kokkulepe oli, kuid sellise kokkuleppe taha pugemine oludes, kus majanduslanguse tõttu võetakse sõdurpoistelt seitsme protsendi võrra taskuraha vähemaks, on erakordselt küüniline,» leiab Rumm.

«Sellise käitumisega annavad paremparteid avalikkusele sõnumi, et Eesti riigis on 2009. aastal ainult kaks «püha lehma»: laulupeo korraldamine ja erakondade rahastamine.»

Rummi väitel on IRL ja Reformierakond ähvardanud suisa sellega, et kui erakondade rahastamist 7,5 miljoni krooni ehk seitsme protsendi võrra kärpida, siis tuleb ülevaatamisele kogu 8 miljardi krooni suurune kärpepakett.

«Erakondade rahastamise küsimuse lööb valitsus homme lõplikult lukku. Sotsiaaldemokraadid lähevad valitsuse istungile endiselt ettepanekuga olla solidaarne mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes. Loodetavasti on hommik õhtust targem ja ka IRL ning Reformierakond saavad aru, et avalikku õiglustunnet pole võimalik rohkem solvata kui erakondade rahastamist pühaks lehmaks pidades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles