Galerii: miinitõrjeoperatsioon tõi Eestisse 12 riigi sõjalaevad

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel saabusid Tallinna miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit osalevad 12 riigi sõjalaevad ja tuukriüksused.

«Open Spiriti juured ulatuvad 1997. aastasse ja kui algselt juhtis ning planeeris operatsiooni Saksa merevägi, siis järk-järgult on operatsiooni planeerimise ja läbiviimise võtnud enda kanda Eesti merevägi,» ütles mereväe operatiiv- ja planeerimisosakonna ülem kaptenmajor Jüri Saska.

«Liitlaste ja partnerite tagasiside eelnevate operatsioonide puhul on olnud positiivne ja ei ole mingit alust arvata, et me käesoleval aastal saaks halvemini hakkama, pigem ikka paremini,» lisas ta.

19 laeva Belgiast, Hollandist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Rootsist ja Balti riikidest puhastavad Eesti merealasid koos Ameerika Ühendriikide, Kanada, Eesti, Leedu ja Hollandi tuukriüksustega maailmasõdade aegsetest lõhkekehadest 14.-25. maini.

«Läänemeri ja eriti Soome lahe piirkond on erinevate konfliktide ajal väga tugevalt mineeritud,» seletas Saska. «Soome lahe piirkonnas on jätkuvalt väga palju miinitõrje aspektist katmata merealasid. Suurte alade katmiseks on vaja palju ressursse, mida pakuvad meile liitlased, kes omakorda saavad väga head ja realistlikku praktikat.»

Laevad otsivad lõhkekehi Tallinna lahel, Naissaarest põhja pool, Hiiumaast põhja pool asuvas piirkonnas ning Muhu ja Virtsu vahelisel alal. Hiiumaal, Suursadamas asub rahvusvahelise tuukriüksuse baaslaager.

Otsingualad on valitud toetudes eri riikide maailmasõdade aegsetele miinikaartidele ja varasemate miinitõrjeoperatsioonide infole.

«Viimastel aastatel on oluliselt on kasvanud hobimeresõit ja suurenenud on ka hobisukeldujate aktiivsus,» lausus Saska. «Merealade lõhkekehadest puhastamine muudab meie merealad ohutumaks kõigile ja seda nii kutselistele meremeestele kui ka harrastajatele.»

Miinide kahjutuks tegemisel jälgivad üksused rangelt keskkonnaalaseid ja ohutustehnilisi piiranguid. Lõhkamised kooskõlastatakse keskkonnainspektsiooni, veeteede ameti ning politsei- ja piirivalveametiga.

Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit on selle aasta olulisemaid miinitõrjeoperatsioone Läänemerel.

Miinitõrje ja miinisõjavõime arendamine on Eesti mereväe põhitegevusalad. Eestil on kolm nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown klassi miinijahtijat, spetsiaalse väljaõppe saanud miinituukrite grupp ja miiniinfokeskus, mille ülesandeks on Eesti vete miinisõjaga seonduvate andmebaaside haldamine ja täiendamine. Eesti osaleb aktiivselt Läänemere-äärsete riikide miinitõrje-alases infovahetuses.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 150 000 meremiini, neist 80 000 Soome lahte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles