Strandberg: sotside samm Padari põhjustatud kahju ei korva

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg istungi ajal karrikatuuri joonistamas.
Marek Strandberg istungi ajal karrikatuuri joonistamas. Foto: Peeter Langovits

Roheliste erakonna esindaja Marek Strandbergi sõnul ei korva sotside kava maksta tagasi osa neile riigieelarvest eraldatud raha nende rahandusministri poolt riigile tekitatud kahju.

«Ma arvan, et see on sotsialistide poolt hea algus, muu hulgas ka hea algus valimiskampaaniale,» ütles Eestimaa Roheliste saadik Marek Strandberg Postimees.ee'le.

Tema sõnul ei korva 8,3 protsenti sotsiaaldemokraatliku erakonna eelarvest suurel määral seda kahju, mida sotsiaaldemokraatide rahandusminister Ivari Padar on riigi majandusele tekitanud. «Kuid vähemalt on see esimene samm erakondliku vastutuse kujundamisel,» lisas ta.

Strandbergi sõnul tuleks erakondade riigieelarvelisi makseid piirata seadusega samal moel, nagu riik piirab täna ka kõiki muid kulutusi.

Roheliste seisukoht on olnud pikka aega, et erakondade rahastuse vähendamise arvelt tuleks toetada kodanikuühiskonna edenemist, nagu tuleks ka erakondade riigieelarvelise rahastuse erinevust suurte ja väikeste erakondade vahel vähendada.

«Nüüd, kui see teema on selgemalt päevakorda tõusnud, saame ka omapoolse initsiatiiviga välja tulla,» sõnas saadik ja lisas, et enne esitamist tuleks seda eelnevalt kõigi riigikogus esindatud erakondadega arutada.

«Meil (rohelistel siis) on põhjust arvata, et rahandusminister on nii riigikogu majanduskomisjoni kui ka riigikogu tervikuna eksitanud, kui andis nii ise kui oma ametnike kaudu selgitusi otsuse-eelnõule, millega oleks tekitatud 10 miljardi krooni ulatuses tagatisi energiasäästlikuks ehituseks ja renoveerimiseks,» lausus riigikogulane.

Strandbergi sõnul väitis minister toona, et riiklik tagatis oleks tähendanud automaatselt kohustusi ka riigieelarves tagatiste ulatuses.

«See on aga ilmne vale. Kohustusi riigieelarvele saab tekkida vaid tagatiste realiseerumise ulatuses,» kinnitas saadik.

Tema sõnul on kahju, mida tagatiste puudumine selles majandussektoris tekitab, aga kindlasti märkimisväärne. Swedbank'i analüütikute hinnangul kasvatanuks mainitud tagatis Eesti ehitusturgu igakuiselt järgneva saja miljoni krooni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles