Viimsi vald hakkab elanikega lasteaiamaksu üle kauplema

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi lasteaed Piilupesa.
Viimsi lasteaed Piilupesa. Foto: Küllike Rooväli

Viimsi vallavalitsus alustab homme läbirääkimisi munitsipaallasteasutuse Viimsi Lasteaiad hoolekoguga, mis algatas kampaania lasteaiakoha maksumuse tõstmise vastu.


Lapsevanemad ei ole nimelt rahul vallavalitsuse otsusega, millega tõsteti lasteaiakoha kuutasu vallas seniselt 650 kroonilt kuus 870 kroonini. 650-kroonise kohatasu taastamist nõudvale pöördumisele on alla kirjutanud umbse tuhatkond vallaelanikku.


.


Viimsi vallavanema Haldo Oravase sõnul on Viimsis viimase kaheksa aastaga ehitatud viis uut lasteaeda. «Vaid üks lasteaiahoone pärineb Kirovi kalurikolhoosi aegadest. Lasteaiakoha maksumus vanas ja uues hoones on erinev, seda mõjutavad ehitusse tehtud investeeringud. Tallinnas näiteks oli enamik lasteaedu olemas nõukogude ajast, seetõttu sõltub seal kohatasu peamiselt kommunaal- ja personalikuludest,» põhjendas vallavanem Viimsi kõrgemat kohatasu.



Oravase sõnul kõiguvad lasteaiakohtade maksumused Viimsis 4661 kroonist vanas Piilupesa lasteaias 9164 kroonini uusimas Randvere lasteaias. «Keskmine kohamaksumus Viimsi munitsipaallasteaias on 6295 krooni kuus,» ütles Oravas.

«Selles summas sisalduvatest investeeringutest ning kommunaal- ja personalikuludest katavad lapsevanemad 13,8 protsenti. Üle 85 protsendi maksavad läbi valla eelarve kaudselt kinni Viimsi ülejäänud 7000 maksumaksjat. Tallinnas on lasteaiakoha keskmine maksumus munitsipaallasteaias 2652 krooni kuus, millest lapsevanem maksab 348 krooni - seega 13,1 protsenti, mis on Viimsiga samas suurusjärgus. Seni kehtiva põhimõtte järgi maksavad lapsevanemad Viimsi erinevates lasteaedades võrdselt, sõltumata hoone vanusest,» selgitas vallavanem.

Viimsi abivallavanem Endel Lepik lisas, et homme algavateks läbirääkimisteks valmistudes on vald mõelnud võimalusele diferentseerida lasteaiakoha hinda kahe- või enamalapseliste perede jaoks. «Lasteaia kohatasu seni valla sotsiaaltoetuste eelarvest kompenseeritud pole, samas on seda võimalik teha ühekordsete toetuste arvelt. Siiamaani on vald aidanud vähekindlustatud peresid lasteaiatoidu maksmisel,» ütles abivallavanem.

Hinnatõusust sõltumata on Viimsis lasteaiajärjekorras ca 350 last. Viimastel aastatel sünnib Viimsis igal aastal juurde ligikaudu 250 last.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles