Eelnõu lubab ajateenijate õigusi piirata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabaste kontroll hommikusel rivistusel.
Saabaste kontroll hommikusel rivistusel. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseministeerium koostas kaitseväe teenistuse seaduse muudatuse, mis lubab ajateenijate õigusi piirata, kuid nii et nende inimväärikust ei alandataks.

Sõjalise väljaõppe läbiviimiseks peab kaitsevägi ajateenijate suhtes rakendama mitmeid piiranguid, mida võib vaadelda kui ajateenija vabaduste piiramist, selgitas  kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet Postimees.ee'le.

Sellisteks piiranguteks on näiteks mobiiltelefonide kasutamise piiramine väljaõppe ajal, juustekasvu pikkus, keeld kanda ehteid, mis võivad metsa all roomates või sporti tehes inimest vigastad jne, tõi ta näiteid.

Ministeeriumi kinnitusel on täna mitmed sellised piirangud kas õigusaktides selgelt sõnastamata või sätestatud nt kaitseväe sisemäärustikus või väeosade sisekorraeeskirjades.

Eelnõu koostajate sõnul on sätte väljatöötamisel lähtutud analoogiast vangistusseadusega.

«Nimetatud põhimõtte sätestamise eesmärgiks on ühest küljest rõhutada inimväärikuse olulisust ajateenistuses ning teisest küljest juhtida tähelepanu, et iga ebamugavustunne või takistus, mida ajateenijad peavad ajateenistuse jooksul taluma, ei ole veel inimväärikuse alandamine,» seisab seletuskirjas.

Eelnõu koostajad rõhutavad, et ajateenijat koheldakse viisil, mis austab tema inimväärikust ning kindlustab, et ajateenistuse jooksul ei rikuta tema põhiõigusi ega põhjustata talle rohkem ebameeldivusi kui need, mis paratamatult ajateenistusega kaasnevad.

«Samas on selle hindamine suhteline ning sõltub suuresti ajateenija isiklikest väärtushinnangutest,» tõdevad eelnõu koostajad. Just selliste tõlgendamisprobleemide vältimiseks on vajalik üldsätte olemasolu, mis seab raamistiku põhinormide tõlgendamisele.

Kui seadus ei sätesta konkreetset piirangut, mis on samas vajalik väljaõppe normaalseks läbiviimiseks, siis annab eelnõu kaitseväe väeliikide ülematele õiguse oma väeliikides sätestada vajalikud piirangud, mis peavad vastama väljaõppe eesmärgile ja inimväärikuse põhimõttele.

Kaitseministeeriumi teatel on õiguskantsler väeosade külastamise järel pööranud tähelepanu sellele, et ajateenijate põhiõiguste ja -vabaduste piirangutel peab olema seadusest tulenev alus.

«Antud seadusemuudatusega likvideeritaksegi nimetatud seaduselünk ning uue seadusesätte sõnastus ja sisu on saanud heakskiidu ka õiguskantslerilt,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles