«Pealtnägija»: foorumid kubisevad illegaalsetest ravimitest

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Corbis/Scanpix

ETV saate «Pealtnägija» meeskond viis läbi eksperimendi, millega paljastati Eesti veebifoorumites illegaalse ravimiäri.

Eesti veebifoorumid kubisevad ravimipakkumistest, mida ametlikult saab ainult arsti ettekirjutusel. Müüakse rohtusid, mis on mõeldud nii potentsi tõstmiseks ja viljastumiseks kui ka vastupidi rasestumise vältimiseks. Suur on nõudlus antidepressantide ja kaalulangetamise preparaatide järgi. 

Kui üldjuhul käib jutt isiklike ülejääkide realiseerimisest, siis mõni netimüüja reklaamib koguni võimalust kirjutada soovijale nimeline retsept. Mõni tegelane pakub ravimeid järjepidevalt, mis viitab, et tal on regulaarne varustaja. Et välja selgitada, kas ja kust retseptiravimid tegelikult illegaalselt ringlusse jõuavad, tegi «Pealtnägija» ajakirjandusliku eksperimendi.

12. jaanuaril anti eri foorumites ja aadressidel sisse kümmekond erinevate ravimite tellimust. Juba päev hiljem tekkis Delfi Naisteka foorumis esimene kontakt ja pakuti müüa tugevatoimelist kaalualandajat Reductil. Ilmselgelt pole tegu juhusliku pakkujaga. Sama müüja on foorumis seda preparaati pakkunud oma 40 korda.

Tegu on n-ö viimase häda kõhnumisravimiga neile, kellel on ülekaalu vähemalt 30 kilo. Neiud, kes tahavad end selle rohuga modellivormi viia, riskivad kõvasti. «Ta võib pöördumatult hävitada oma tervise, oma maksa, neeru, südame, ta võib need kõik hävitada,» kommenteerib tervishoiuameti järelevalveosakonna juhataja Peeter Mardna, kellel on algul raske uskuda, et ravimid sellisel moel väljaspool ametlikku meditsiini liiguvad.

Olukord tekitab palju küsimusi. Kust müüja ravimeid saab? On need üldse õiged või võltsitud? Kas ravimid on pihta pandud, välja petetud või kirjutab neid välja mõni ebaaus arst? Nii või teisiti on selline käest-kätte äri keelatud.

Ravimidiileriks osutub 26-aastane Signe, kellel pole pealtnäha mingit pistmist meditsiiniga. Kuna netti pandud kuulutuses küsiti ka muid ravimeid, uuris Signe omakorda, mida vaja on.  

Kaks päeva pärast esimest kontakti määrati kohtumine Signega Tallinna vanalinnas, klubi Hollywood ees. Ostja rollis esines «Pealtnägija» toimetaja. Müüja saabub täpselt kokku lepitud ajal ning raha ja ravimid vahetasid edukalt omanikku.

Kaup on Apotheka kotis ja originaal, millel kaasas Eesti turu jaoks mõeldud annotatsioon. See tähendab, et süsteem lekib kusagil Eestis, mis teeb kontrolliametniku meele mõruks.

Ka Ravimiamet kinnitab oma kirjas «Pealtnägijale», et igasugune ravimimüük väljaspool apteeki on illegaalne. Kuna kahtlustatakse, et mängus on arst, kes teadvalt alusetuid retsepte kirjutab, jätkatakse mängu.

Signe teatab, et Reductili saab juurde iga kell ja jätkab samal ajal kuulutamist Delfi Naistekas. «Pealtnägija» meeskonda aga huvitab, kas ta saab muretseda ka teisi ravimeid. Nad kirjutasid naisele, et närviline sõbranna vajab hädasti rahustit, eelistatavalt Xanaxit. Sellega leevendatakse ärevust, paanikahäired ja depressiooni, kuid Xanax on popp mõnuaine ka sõltlaste hulgas.

Möödub kaks nädalat, kuni 10. veebruaril täpsustab Signe, kui kanget Xanaxit otsitakse. Päev hiljem teatab ta, et ravim on olemas ja võime tehingu ära teha. 12. veebruaril, täpselt kuu pärast eksperimendi algust, kohtutakse uuesti samas kohas.

Kaup on jälle ehtne ja ilmselt äsja apteegist ostetud, aga kuidas ta selle kätte sai, müüja ei reeda.

Müüja reipus on mõistetav, sest apteegis maksab Reductil ametlikult 397 krooni. «Pealtnägijalt» küsis ta 800 krooni ehk kahekordse hinna. 0,25 milligrammise Xanaxi eest, mille hind apteegis on 65 krooni, ligi neli korda rohkem.

Samal õhtul teeb «Pealtnägija» toimetaja Rasmus Kagge veel ühe telefonikõne Signele. See näitab, et tehing ei olnud juhus, vaid ta on valmis seda suvalise kliendiga kordama.

Selgub, et müüdud ravimid osteti ametlikult apteegist retseptiga, mille kirjutas välja Nõmme polikliinikus töötav perearst Tiina Oruaas. Esimest korda küsis Signe oma perearstilt Reductili juba läinud kevadel. Peeter Mardna meelest on lugu algusest peale kahtlane.

Signe sõnul ei teadnud arst, et ta teeb ravimid rahaks. Selge on, et naine kuritarvitas arsti usaldust, kuid samas on tähelepanuväärne, kui hõlpsalt ta järjest retsepte kätte sai.

Kõige halvemal juhul arsti tegevusluba peatatakse, mis oleks Eestis ennekuulmatu lugu.

Doktor Tiina Oruaas teatas «Pealtnägijale» selle loo kommentaariks, et ei räägi meile midagi ja annab kõik kommentaarid kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles