Tehumardi mõõk vajab kõpitsemist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehumardi mälestusmärk.
Tehumardi mälestusmärk. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Muinsuskaitseameti andmeil on ajahambast puretud Tehumardi mälestussammas kohati suhteliselt kehvas seisus ja vajab täiendavaid hooldustöid.

Tunamullu tehti II ilmasõjas langenud sõdurite matmispaikade otsimiseks loodud Baltimaade mittetulundusühingu eestvedamisel samba juures ära esmased hooldustööd – pandi peale katus ja paigaldati luuk, kirjutab Saarte Hääl.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul on samal mittetulundusühingul plaan nüüd hooldustöid jätkata. Tema sõnul tuleb samba sisemusest koristada näiteks pehkinud laudraketis, mis on sinna jäänud juba ehitamise ajast.

Veel lisatakse muinsuskaitse vaneminspektori sõnul hooldustööde raames samba ventilatsiooniavale katik, et vesi enam konstruktsiooni sisse ei pääseks. Hooldustööde loa on muinsuskaitseamet samba korrastamisest huvitatud mittetulundusühingule juba väljastanud.

Mullu hinnati muinsuskaitseameti tellimusel Tehumardi memoriaali mälestussamba seisukorda ning siis ilmnes, et sambal on suuremaid ja väiksemaid vigu nii sees- kui ka väljaspool. Näiteks on mõõgapideme väliskihti püütud kunagi tsementmördiga viimistleda, kuid suurte kahanemispingete tõttu on tekkinud pindmine pragude võrk.

Mõõgapidemele toetuv põrand on aga kaetud 0,5–2 m paksuse pehkinud puiduga, mis kogub niiskust ja võimaldab elusorganismide arenemist ja kasvamist.

Samba vundamendi ümbrus vajaks puhastamist seal kasvavatest taimedest, vundamendi perimeeter tuleks aga katta betoonist sillutisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles