Tallinna ombudsmaniks sai Jüri Kaljuvee

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linna ombudsmani ametikohale asub 1. juunist õigusspetsialist Jüri Kaljuvee.


Kaljuvee kandidatuuri esitas linnavolikogule heakskiitmiseks esimees Toomas Vitsut, kelle hinnangul vastab Kaljuvee igati linna õigusaktides ombudsmanile esitatud nõuetele.

Tallinna põhimääruse kohaselt on linna ombudsman ehk õigusvahemees oma tegevuses sõltumatu ametiisik, kelle põhiülesanne on kontrollida hea halduse tava ning põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtete järgmist linnaasutustes. Vitsuti hinnangul paraneb õigusvahemehe tööleasumise järel linnaelanike teenindamine.

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni ja õiguskomisjoni liikme Erik Salumäe hinnangul on Tallinna ombudsmani ametikoht ebavajalik ning koormaks maksumaksjale. «Eesti Vabariigis saavad elanikud pöörduda kas õiguskantsleri, Harju maavanema või Euroopa Liidu ombudsmani poole. Selle tõttu ei olegi otstarbekas moodustada dubleeriv ametkond Tallinna ombudsmani näol,» ütles Salumäe.

«Ajal, mil linnavalitsus ei leia lisaraha ei teede ega lasteaedade olukorra parandamiseks, moodustatakse ametkond, mille peale kulub ligi 110 000 eurot maksumaksja raha. See on maksumaksja raha ebaotstarbekas raiskamine,» sõnas Salumäe. Tema hinnangul kinnitab linn ombudsmani ametikohaga, et ei saa hakkama linnakodanike probleemide ärakuulamisega ning on tõenäoline, et uus institutsioon samuti olukorda ei muuda.

Ka volikogu IRL-i fraktsiooni aseesimehe Urmas Mardi sõnul pole ombudsmani büroo tegutsemine linna allasutusena rahaliselt ega juriidiliselt otstarbekas. «Ühe tänavaaugu ruutmeetri parandamine maksab ligikaudu 29 eurot. Ombudsmani büroole aastas kuluva 110 000 euro eest saaks parandada ligi 4000 ruutmeetrit tänavaauke. Tegime ka 2012. aasta Tallinna eelarvesse muudatusettepaneku suunata ombudsmani büroole mõeldud rahalised vahendid välisrahastuseta teede remonti. Kahjuks ei leidnud ettepanek toetust ning tulemus on käes - linna teed on läbi aegade kõige hullemas seisus,» ütles Mardi.

«Teine probleem ombudsmani büroo juures on tema ebaotstarbekus, kuna see sisuliselt dubleerib õiguskantslerit. Parim linnapoolne lahendus oleks luua õiguskantsleri institutsiooni alla eraldi Tallinna linna asjadega tegelev osakond. Ebaotstarbekas on aga kulutada maksumaksja raha ombudsmani büroo ülevalhoidmiseks ajal, mil linn peaks oma kulutusi koomale tõmbama ja väga hoolikalt kaaluma, kuhu investeerida,» lausus linnavolinik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles