Ungari tahab tihendada parlamentaarseid suhteid Balti riikidega

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni esindus kohtus täna Eestis visiidil viibiva Ungari parlamendi väliskomisjoni delegatsiooniga, mida juhtis komisjoni esimees Mihály Balla, ungarlaste sõnul on nende visiidi peamine eesmärk aktiviseerida kahepoolseid parlamentaarseid suhteid kõigi kolme Balti riigiga, aga ka tihendada koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides.

Kohtumisel kujunes peamiseks kõneaineks praegune olukord Euroopa Liidus seoses Kreekaga ning Euroopa Liidu tulevik, teatas riigikogu pressiesindaja.

Räägiti eurotsooni mõjust kogu Liidule, võimu tsentraliseerimisest, liikmesriikide suveräänsusest tulenevalt Euroopa Liidu lepingutest ning Euroopa Liidu positsioonist maailmas. Mõlemad pooled pidasid väga oluliseks, et Euroopa Liit liiguks kindlalt ühtselt toimiva ühenduse suunas, samas tunnistades, et teed selle saavutamiseks on keerulised.

Jutuks tuli ka Horvaatia liitumislepingu ratifitseerimine, millest on huvitatud nii Eesti kui Ungari.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson andis Ungari kolleegidele ülevaate Eesti viimase aja arengutest ja otsustest, aga ka väliskomisjoni tegevusest.

Ungarlased märkisid, et ootavad suure põnevusega järgmisel nädalal Tallinnas algavat NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) kevadistungit, kuhu on kavandatud hulk põnevaid teemasid ja arutelusid. Ungari väliskomisjoni esimees Mihály Balla on ka NATO PA Ungari delegatsiooni juht.

Ungarlased ootavad Eesti kõrgetasemelist esindust omakorda Ungarisse Siófoki, kus septembris toimub VI maailma soome-ugri rahvaste kongress. Samuti on Ungaril lähiajal kavas korraldada ka küberkonverents, kuhu Eesti vastava ala spetsialiste oodatakse oma kogemusi jagama.

Ungari väliskomisjoni esimees esitas riigikogu väliskomisjonile ka ametliku kutse külastada Ungari parlamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles