Muinasmõõga leiupaik võetakse kaitse alla

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maidlast leitud muinasmõõk.
Maidlast leitud muinasmõõk. Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Virumaal Maidla vallast leitud muinasaegse mõõga asukoht, mida aardeotsijad on pärast haruldase leiu väljatulemist mitmel korral rüüstamas käinud, läheb muinsuskaitse alla, et säilitada ala, kus on ilmselt muinasaegne matmispaik.

Mõõga kündmise käigus leidnud Ants Välk tunnistas, et hoidis haruldast leidu poolteist aastat enda käes, enne kui selle suure nurumise peale ühele vanavaraostjale müüs, kirjutab Põhjarannik. «Eks ma sain selle tehinguga kõvasti petta,» rääkis mees ning lisas, et oli mõõka näidanud mitmetele inimestele, aga selle väärtuse kohta ei osanud keegi midagi arvata.

«Sellel ajal oli mõõk raskerelv, mille väärtus oli sama suur kui praegu tankil või lennukil,» ütles muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ants Kraut, kelle sõnul muinasaegsetest reamatustest suurt midagi ei teata.

Kas kohta, kust mõõk leiti, hakatakse arheoloogiliselt uurima, ei ole Krauti sõnul veel otsustatud. «Meie eesmärk on säilitada see koht tulevastele põlvedele, mitte üles kaevata, kuid kui uurimistööd on ala piiritlemiseks või mälestiste säilimiseks olulised, siis neid ka tehakse,» lausus ta.

Muinsuskaitseamet on leiukoha juurde üles pannud muinsuskaitseala tähistavad märgid ning ala muinsuskaitse alla võtmist praegu menetletakse.

«Ala võtmine muinsuskaitse alla peab eelkõige kaitsma seda aardejahtijate eest, et nad olulise väärtusega kohta üles ei kraabiks ega songiks,» selgitas Kraut, kelle sõnul on pärast mõõga leidmist aardejahtijad seda kohta juba rüüstamas käinud ning sealt on saadud ka väärtuslikke leide, mille kohta on internetis infot liikunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles