Sookruus: oleme korduvalt teinud ettepanekuid sideseadust muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kultuuriministeeriumi meediaosakonna juhataja Peeter Sookruusi sõnul on kultuuriministeerium teinud korduvalt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepanekuid muuta elektroonilise side seadust, kuigi majandusminister Juhan Partsi sõnul ei ole ta sellist ettepanekut saanud.

Sookruus ütles kultuuriministeeriumi pressiesindaja vahendusel BNSile, et kultuuriministeerium on pakkunud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile korduvalt välja lahendusi elektroonilise side seaduse muutmiseks nii, et anda televisioonituru osapooltele selgemad alused kokkulepete saavutamiseks.

«Samuti viis kultuuriminister teema valitsuskabineti nõupidamisele selle aasta 15. märtsil. Oleme juhtinud alati ka tähelepanu vabalevi tulevikuga seotud probleemide tõsidusele ja tundlikkusele tuhandete vaatajate jaoks. Kahjuks on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium olnud seisukohal, et elektroonilise side seadusega pole probleeme ja mingeid muudatusi pole seaduses vaja teha,» tõdes Sookruus.

Sookruusi sõnul tuleb ka arvestada, et elektroonilise side seadus kuulub majandusministeeriumi vastutusalasse ja ei vastaks heale õigusloome tavale kui kultuuriministeerium dikteeriks teisele ministeeriumile konkreetseid sõnastusi tema haldusalas oleva seaduse sätete muutmiseks.

«Loodame, et nüüd mõistavad kõik asjaosalised, et kogu segaduse üheks peapõhjuseks on elektroonilise side seaduse mõne sätte mitmetimõistetavus ja ollakse valmis asuma lahendusi otsima,» nentis Sookruus.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et tema pole saanud kultuuriministeeriumilt ettepanekut elektroonilise side seaduse muutmiseks. «Kui kellelgi on ettepanek, kuidas seda seadust täiendada, et need kaks eri huvidega ettevõtet saavutaksid tasu osas kokkuleppe, siis ma olen avatud ettepanekut kuulama. Siiamaani ei ole ma sellist ettepanekut saanud ei ringhäälingute liidult ega kultuuriministeeriumilt,» sõnas Parts valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul peab valitsus telekanalite ja kaabellevifirmade vahelisi vaidlusi tekitanud elektroonilise side seadust muutma, kuna seaduse praegune sõnastus on mitmeti tõlgendatav. «Vastuolu elektroonilise side seaduses tuleb kõrvaldada ning Kanal 2-l ja TV3-l peaks olema võimalus küsida kaabellevifirmadelt tasu nii nagu teised telekanalid seda küsida saavad,» ütles Ansip neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister nentis, et kui kaabellevifirmade hinnangul peaksid vabalevis olevad telekanalid olema ka nende võrkudes tasuta levitatavad, siis peab seadusandja sellise tõlgendamisvõimaluse seadusest kaotama. «Valitsuse asi selline eelnõu koostada, et seadus oleks üheselt mõistetav,» lausus Ansip.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts märkis, et ta on peaministriga üldjoontes nõus, kuid majandusministeeriumi juristide hinnangul on Kanal 2-l ja TV3-l ka praeguse seaduse järgi õigus küsida kaabelleviettevõtetelt tasu.

Kanal 2 juht Urmas Oru kirjutas neljapäevases Postimehes, et alates juulist ei pruugi Kanal 2 ja TV3 olla enam vabalevis nähtavad kui elektroonilise side seadusest ei kõrvaldata vastuolu. «Elektroonilise side seaduse üks paragrahv käsib vabalt levivaid telekanaleid kaabelvõrkudes tasuta edastada, teine paragrahv eeldab selleks poolte kokkulepet,» kirjutab Oru.

Vaidlus selle üle, kas olulisem on kokkulepe või kohustus ning kuidas seadust tõlgendama peaks, on Oru sõnul kestnud aastaid.

Ebakindel olukord räägib tema hinnangul eelkõige telekanalite vastu, kes peaksid oma õiguse tagaajamiseks asuma kohtuteele. «Aga miks peaks keegi valima raskema lahenduse, kui siinsamas terendab lihtsam variant? Vabalevist väljumisega kaob vaidlus kohe, sest niinimetatud tingimusjuurdepääsuga kanalitel on seaduslik ja üheselt mõistetav õigus tasu küsida.»

Telekanalid ei taha enam Oru hinnangul olukorraga leppida seoses muutustega teleturul, kus nüüd konkureerivad reklaamirahade pärast ka kaabelvõrgus levivad telekanalid, kes saavad tasu kaablioperaatoritelt.

«Kuigi nende vaatajaskond võib olla tibatilluke, on nad Eestis majanduslikult edukamad kui kohalikud erakanalid, sest tasu muudkui tiksub,» kirjutab Oru.

Telekanali juhi sõnul ei vasta tõele ka väited nagu küsiksid Kanal 2 ja TV3 üüratut hinda ning see tähendaks paketitasude hüppelist kasvu. «Tegelikult käib jutt sentidest.»

TNS Emori hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret, kes vaatavad teleprogramme vabalevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles