Eesti hakkab koos USAga afgaane välja õpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste operatsioon Nawas
Eestlaste operatsioon Nawas Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Jaak Aaviksoo arutas Krakowis oma USA kolleegi Robert Gates'iga toimunud kohtumisel võimalust hakata koos ameeriklastega Afganistani julgeolekujõude koolitama.


Aaviksoo sõnul oli Eesti ja USA viis ja pool aastat kestnud sõjaline koostöö Iraagis erakordselt kasulik nii julgeolekupoliitiliselt kui ka puht-sõjaliselt. «Seetõttu soovib Eesti tiheda kahepoolse koostöö jätkumist USAga mõnel sõjalisel operatsioonil ka edaspidi,» ütles Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul analüüsitakse praegu erinevaid variante, kuidas sõjalist koostööd ameeriklastega jätkata. «Arvestades seda, et Afganistan on üheks tähtsamaks operatsiooniks nii NATO kui ka USA uue administratsiooni jaoks, on üsna tõenäoline, et Eesti-USA sõjaline koostöö saab uue hingamise just Afganistanis,» sõnas Aaviksoo.

Ühe võimaliku sõjalise koostöö väljundina Afganistanis tõi Aaviksoo esile koos ameeriklastega ühise väljaõppemeeskonna moodustamise.

«Väljaõppemeeskondade ülesandeks on Afganistani julgeolekujõudude viimine tasemeni, kus nad suudavad pikas perspektiivis Afganistani julgeoleku tagamise üle võtta,» selgitas Aaviksoo.

USA kaitseminister Gates tänas Eestit tahte eest jätkata osalemist Iraagis ning pidas õigeks lähenemiseks sõjaliste võimete ümbersuunamist Iraagist Afganistanile. Samuti avaldas Gates toetust Balti riikide õhuturbemissiooni jätkamisele.

Kaitseminister Aaviksoo osaleb täna ja homme NATO kaitseministrite mitteametlikul kohtumisel Krakowis, kus arutatakse peamiselt NATO reageerimisjõudude tulevikku, NATO plaanitavat struktuurireformi ning käimasolevaid rahvusvahelisi operatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles