Tallinna netiküsitluse ümber koguvad hoogu võltsimiskahtlused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ekspert Tõnu Samuel
IT-ekspert Tõnu Samuel Foto: Tiina Kõrtsin/ SL Õhtuleht

IT-ekspert Tõnu Samuel analüüsis Tallinna haldusreformi internetihääletuse andmeid ja jõudis järeldusele, et tulemusi võltsiti 16 protsendi ulatuses pooldajate kasuks.

Samueli kinnitusel hakkas võltsimine pihta, kui hääletusele jah-vastanuid oli 30, ja hääletuse lõpuks saavutati pooldajate hulgaks 46 protsenti.

Samuel kogus haldusreformi küsitluse kodulehelt automaatselt andmeid küsitluse viimasel kolmel päeval ning pani kirja kõik seal oleva olulise info: hääletanute arvu, poolt- ja vastuhääled ning häälte jagunemise. Selle töö tulemus on algsel kujul üleval Samueli internetiaadressil.

Andmeid analüüsides märkas ta, et hääled liiguvad paarisajaste gruppidena «jah» ning «ei» vastanute vahel. «Mitte ei lisandu, vaid just liiguvad!» rõhutas Samuel. «Ühe minuti jooksul on liikunud tihti 300 häält korraga, mis muutsid tulemust regulaarselt ja kindla protsendi jagu.»

«Seega oli aeg-ajalt võetud paarsada häält ära nendelt, kes olid hääletanud üldjuhul reformi vastu, ja pandud sinnapoole, kes oleks justkui poolt hääletanud,» selgitas IT-ekspert.

«Ümber tõsteti alati nii suur hulk hääli, et muutnud on ümmargune protsent, lõpuks jõutud sinnani, et toetushääli saadi 46 protsenti.»

«Teisel päeval tehti muutusi nii, et toetusprotsent pisut kõikus, vahel kasuks, vahel kahjuks, aga kokkuvõttes saadi tulemus selline,» kirjeldas Samuel. «Kokkuvõttes on nad varastanud mitutuhat häält.»

«Ilmselgelt ei saanud seda teha keegi väljastpoolt - seda pidi tegema keegi, kel on serverile ligipääs,» väitis Samuel. Tema kinnitusel pidi võltsingu tegema Nitro FX, kes on teinud viimasel ajal mitu Keskerakonna IT-lahendust: Savisaare blogi, mäng «Juhi nagu Ansip» ning ka kõnealuse linnavalitsuse hääletuslehe.

«Üldjuhul programmeerija ise ei mõtle ülesannet välja, see on kliendi tellimus,» lisas Samuel.

Ka sotsid kahtlustavad

Ka Tallinna Sotsiaaldemokraatide juht Jaak Juske on veendunud, et linnavalitsus pööras rahvaküsitluse tulemust kõikvõimalike petuskeemide abil enda kasuks. «Linnavalitsuse korraldatud rahvahääletus lõppes täpselt nii nagu viimases «Pehmete ja karvaste» saates - narrirüüs rahvast lollitav Savisaar sai täpselt selle tulemuse, mida tal vaja läks,» märkis ta.

Juske hinnangul tegi Savisaar end sellega naerualuseks. «Taolist räiget tulemuste võltsimist võis praktiseerida Eestis 25 aastat tagasi. 2009. aastal seda aga enam andeks ei anta. Selgelt linnaosade kaotamise vastu olevad tallinlased ei saa tänast linnavalitsust enam tõsiselt võtta,» uskus ta.

«Ja kui linnavalitsus väidab, et pettust ei olnud, siis soovivad linnavolinikud näha täna õhtul volikogu istungil hääletanute täpset nimekirja.»

Nitro FX lükkab süüdistused ümber


Nitro tegevdirektor Lassi Nummi kinnitab, et küsitlustulemustega manipuleerimisega pole Nitro tegelenud.

«Me oleme ettevõte, mis on tegutsenud aastast 2000, tegutseb kolmes riigis, annab tööd enam kui 100-le inimesele ja järgime väga täpselt oma tegevusalale seatud kirjutatud ja kirjutamata reegleid,» ütles Nummi.

Nitro kinnitab, et tulemusi hääletuslehel püüti küsitluse läbiviimise ajal korduvalt manipuleerida. Nitro on nendesse juhtumitesse suhtunud väga tähelepanelikult ning eemaldanud kõik valesti antud hääled.

«Kahjuks on üsna tavaline, et internetilehekülgi rünnatakse - mida laiemat kõlapinda kampaania tekitab, seda tõenäolisemalt,» ütles Nummi.

Nitrol puuduvad andmed nuhktarkvara kasutamise kohta, küll aga võib ettevõte kinnitada, et võltshääli püüti anda muuhulgas ka reaalselt eksisteerivaid e-postiaadresse kasutades, mistõttu said tuhanded inimesed hääletuslehelt ka kinnituskirja.

Milline ning kui seaduslik on nende e-postiaadresside päritolu pole aga Nitrole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles