Tallinn hakkab Panovi arreteerimise päeva tähistama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Panov
Vladimir Panov Foto: Liis Treimann

Linnavolikogu otsustas hakata Tallinnas iga aasta 4. märtsil tähistama vaba ühiskonna päeva.


Volikogu pani linnavalitsusele kohustuse moodustada päeva tähistamiseks korralduskomisjon ja esitada volikogule ettepanekud vabaühiskonna päeva tähistamiseks ja selle päeva sätestamiseks Tallinna põhimääruses. Vastavasisulise eelnõu esitas keskerakondlane Andres Kollist.

«Selle päeva tähistamine just nimelt 4. märtsil, kui teatraalselt lavastatud viisil ja kaamerate ees arreteeriti toonane Tallinna abilinnapea Vladimir Panov, tõstab valvsust selliste aktsioonide ärahoidmiseks meie ühiskonnas tulevikus. Vabaduse võtmine on üks isiku põhiõiguste rängmaid riiveid ning see, mis pandi toime Vladimir Panoviga, oli taasiseseisvunud Eesti üks jõhkramaid justiitsmõrvu,» väidab Kollist eelnõu seletuskirjas.

4. märtsil võeti toonane keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Vladimir Panov ja kaitsepolitsei endine asedirektor Priit Tikerpe korruptsioonikahtlusega vahi alla. Kahtluse all oli ka ekspankur Andres Davõdov.

Kohtuasi puudutas osaühingu Kakumäe võrgud aktsiate müüki. Väidetavalt olevat Kakumäe Võrkude juhatuse liige Andres Davõdov andnud 150 000 krooni Tallinna abilinnapeana töötanud Panovile selleks, et too tagaks OÜ-le Kakumäe Võrgud soodsate õigusaktide menetluse, Tallinna linnaga teenuselepingu sõlmimise ning vee- ja kanalisatsiooni liitumistasude hüvitamise.

Mitu aastat kestnud kohtuasi hakkas 2006. aastal lõpuks otsuseni jõudma, kui asja menetlenud kohtunik Ardi Šuvalov jäi vahele Davõdovilt altkäemaksu küsimisega. Seejärel viidi asja arutamine üle Pärnu maakohtusse ning alustati sellega sisuliselt otsast peale.

Panovi vintsutamine lõppes alles 2008. aasta jaanuaris, kui riigiprokurör loobus tema ja Tikerpe vastu esitatud süüdistustest, põhjendades seda sellega, et tõendite hindamise praktika on riigikohtus vahepeal muutunud ja viis aastat hiljem uusi tõendeid koguda oleks keeruline. Kohus mõistis Panovi ja Tikerpe õigeks. Andres Davõdov mõisteti õigeks mõni kuu hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles