Demokraadid esitasid muudatusettepanekud MSAde eelnõule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits

Demokraatide ühendus esitas üheksa muudatusettepanekut erakonnaseaduse muutmise eelnõule, et tõhustada järelevalvet raha kasutuse üle ning välistada olukord, kus maksuvõlgnevusega erakonna asutatud sihtasutus saaks riigieelarvest toetust.


Demokraatide ühenduse esimehe Rainer Vakra sõnul on eelnõu, millega eraldatakse erakondade juurde loodavatele sihtasutustele 900 000 eurot, inimeste õiglustunnet riivav. «Demokraatide hinnangul on sihtasutuste ja nende rahastamise näol tegemist riigieelarvest erakondadele raha kantimisega,» rääkis Vakra.

«Näib, et erakonna rahastamist puudutavates küsimustes on parlamendis parteide vahel kartellikokkulepe, mistõttu saame olukorda parandada vaid muudatusettepanekutega,» sõnas Vakra. Muudatustega soovitakse tema sõnul muuhulgas tõhustada järelevalvet riigieelarveliste vahendite kasutamise üle.

«Maailmavaate sihtasutused peaksid esitama erakondade rahastamise järelevalve komisjonile aasta tegevuskava, mis annab võimaluse teostada eelkontrolli,» selgitas Vakra.

Veel teeb demokraatide ühendus ettepaneku, et riigieelarvelistest eraldistest ei tohi maailmavaate sihtasutuse palgafondile kuluda üle viie protsendi. «Ettepaneku eesmärk on vältida olukorda, kus erakonna bürootöötajad vormistatakse sihtasutuse palgale,» põhjendas Vakra.

Demokraatide hinnanul tuleb välistada ka olukord, kus maksuvõlgnevusega erakond või tema asutatud maailmavaate sihtasutus saab eraldisi riigieelarvest. «Ka eraettevõtluses on kord, mis välistab maksevõlgnevusega ettevõttel toetuse saamise. Siinkohal ei saa kohelda ka erakondi ja nende sihtasutusi teisiti.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles