Tallinnas algas NATO parlamentaarse assamblee kohtumine

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO PA Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson, assamblee president Karl Lamers ja peasekretär David Hobbs istungit tutvustanud pressikonverentsil.
NATO PA Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson, assamblee president Karl Lamers ja peasekretär David Hobbs istungit tutvustanud pressikonverentsil. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Tallinnas algas reedel NATO parlamentaarse assamblee (PA) kevadistung, millest võtab osa 600 parlamendisaadikut ja külalist ligi 40 riigist.

Assamblee Eesti delegatsiooni juhi Marko Mihkelsoni sõnul annab istung Chicago tippkohtumise järel hea võimaluse operatiivselt läbi arutada maailma pingekolletega seotud probleemid, rääkida olukorrast Lähis-Idas ja Afganistanis ning käsitleda NATO ja Venemaa suhteid. «Samuti on oluline teema NATO laienemisprotsess seoses Gruusia, Makedoonia, Montenegro ning Bosnia ja Hertsegoviina sooviga alliansiga liituda,» ütles ta riigikogu pressitalituse teatel.

NATO PA president Karl Lamers nimetas kohtumise kesksete teemadena tarka kaitset ja NATO heidutusvõimet, Afganistani julgeolekuolukorda ning NATO partnerlussuhteid.

Esmakordselt Tallinnas toimuv NATO PA kevadkohtumine algas reedel NATO-Venemaa parlamentaarse komitee istungiga, kus Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida julgeoleku teemal tegi ettekande Araabia Ühendemiraatide teadlane Ebtesam Al Ktebi. Komitee istungil osalesid assamblee delegatsioonide juhid ning Venemaa delegatsioon eesotsas Vladimir Komoedoviga.

Nädalavahetusel peavad Tallinnas istungeid assamblee alalised komiteed, kelle ees võtavad sõna ka kaitseminister Urmas Reinsalu, välisminister Urmas Paet ning kaitseväe juhataja Riho Terras. Esmaspäeval toimuval plenaaristungil esinevad kõnedega president Toomas Hendrik Ilves, riigikogu esimees Ene Ergma, assamblee president Karl Lamers ja NATO asepeasekretär Alexander Vershbow.

NATO PA kevadistungil osaleb üle 250 parlamendisaadiku, kes esindavad NATO 28 liikmesriiki. Koos külaliste, vaatleja- ja assotsieerunud riikide ning rahvusvaheliste organisatsioonide esindajatega võtab kohtumisest osa ligi 600 inimest.

Assamblee istungeid korraldatakse kaks korda aastas. Tänavune sügisistung toimub novembris Prahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles